DAKA Yönetim Kurulu Toplatısı Van'da Gerçekleşti

TAKİP ET

Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) 2018 yılı ilk olağan yönetim kurulu toplantısı, Van'da ajans toplantı salonunda gerçekleştirildi.

2017 dönem başkanı unvanı ile son kez katıldığı toplantının açılışında konuşan Vali Murat Zorluoğlu, Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı tarafından bölgemizin dört ilini kapsayacak şekilde, 2009’dan itibaren çok önemli hizmetler yapıldığını söyledi.

Günümüze kadar 13 mali destek programı kapsamında 4 ilimizde toplam 200 yeni projeye, toplam 85.7 milyon lira hibe desteği sağlandığını açıklayan Vali Zorluoğlu, eş finansmanların da dâhil edilmesiyle bölgede gerçekleştirilen yatırımların toplam tutarının 157 milyon lirayı bulduğunu kaydetti.

Kuruluşundan bu yana DAKA’nın 6 doğrudan faaliyet destek programı açtığına da değinen Vali Zorluoğlu, bu kapsamda ajans bünyesindeki dört ilimizde 72 farklı proje için 4.6 milyon lira destek sağlandığını dile getirdi.

2011 yılından bu güne DAKA tarafından ayrıca teknik destek programları kullanıldığını da ifade eden Vali Zorluoğlu sözlerine şöyle devam etti:

“Bu program kapsamında illerimizde 329 teknik destek programı gerçekleştirildi. 3 milyon lira tutarında bir kaynak kullanıldı. Son dönemde kalkınma ajansları tarafından hayata geçirilen güdümlü projeler var. Bu çerçevede 2017 yılında ajansımız tarafından sunulan dört güdümlü projemiz var. Bunlar Kalkınma Bakanlığımız tarafından onaylandı ve geçtiğimiz günlerde sayın valilerimizin başkanlığında protokolleri imzalandı. Bu çerçevede 2018 yılı içerisinde toplam destek tutarı 8 milyon (eş finansmanla 10.6 milyon) lirayı bulan bir maliyetle Hakkâri’de kış sporları kapasite geliştirme projesi var. Bu projenin Hakkâri’mizde hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum. Yine Muş ilimizde lazer kesim makinesi ortak kullanım atölyesi projesi hazırlanarak müracaatı yapılmıştır.”


Van’dan müracaat edilen DAKA projelerinden de söz eden Vali Zorluoğlu, Van Kent Müzesi projesini 2018 yılı sonunda hayata geçirmeyi hedeflediklerini, bu projenin 4.5 milyon lirasının DAKA’dan, 3 milyon lirasının ise büyükşehir belediyesinden temin edileceğini bildirdi.


Bir diğer proje olan Van tekstilkent ikinci etap projesine de değinen Vali Zorluoğlu, bu projenin maliyetini ise 5 milyon lira olarak açıkladı. 


Türkiye genelinde 26 kalkınma ajansı bulunduğunu hatırlatan Vali Zorluoğlu şunları söyledi:


“Bu 26 ajansın 2017 yılında toplam 11 güdümlü projesi Kalkınma Bakanlığımız tarafından kabul edildi. Memnuniyetle söyleyeyim; bunların 4’ü Van’dan sunulan projeler. Ben yönetim kurulu üyelerimizle birlikte bu güdümlü projelerin şartlarına uygun bir şekilde ve vaktinde hazırlanmasında emeği geçen genel sekreterliğimizi ve ekibini tebrik ediyorum. 2018 yılı içerisinde de DAKA yine bölge illerinde kalkınmaya ve gelişmeye destek verecek. Çok önemli çalışmaların içerisinde olacak. Ajansımız proaktif bir şekilde çalışan ve illerimizde yatırımcılara çok önemli kolaylıklar sağlayan, işini en iyi şekilde yapma gayreti içerisinde olan bir teşkilat. DAKA’mızın genel sekreterinden destek elemanlarına kadar tüm personeline teşekkür ederim. İnşallah 2018 yılında DAKA ve illerimiz açısından önemli gelişmelerin olduğu bir yıl olsun.”


DAKA Yönetim Kurulu 2018 dönem başkanlığı görevini Vali Zorluoğlu’ndan devralan Bitlis Valisi İsmail Ustaoğlu ise, 2018 yılının DAKA açısından hayırlara vesile olmasını temenni ederek, toplantı gündemine ilişkin bilgilendirmeyi yönetim kurulu üyeleriyle paylaştı. 


DAKA Genel Sekreteri Halil İbrahim Güray’ın 2018 yılı çalışma programını takiben diğer gündem maddelerini aktardığı sunumla devam eden toplantıda, DAKA organizasyon yapısı, personel, 2018 yılı mali destek programları, desteklenen projeler ve 2017 yılı faaliyetleri ile ilgili bilgilendirmeler yapıldı.


Toplantıya, Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Murat Zorluoğlu’nun yanı sıra, Yönetim Kurulu Başkanı Bitlis Valisi ve Belediye Başkan Vekili İsmail Ustaoğlu, Muş Valisi Aziz Yıldırım, Muş Belediye Başkanı Feyat Asya, Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Necdet Takva, Bitlis Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Davut Tezcan, Hakkari Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Servet Taş, Muş Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Fatih Cengiz ile Hakkari’den video konferans bağlantısı ile Hakkari Valisi Cüneyit Orhan Toprak ve Hakkari İl Genel Meclis Başkanı Gülüzar İliş, DAKA Genel Sekreteri Halil İbrahim Güray, birim başkanları Mehmet Emin Çakay, Mustafa Turna ve Hakkari’den Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Hilal Turğay katıldı.