Diyabet hastaları bu habere dikkat!

TAKİP ET

Diyabet hastaları günlük hayatlarında birçok şeye dikkat etmeleri gerektiğinin bilincinde. Ancak yaz aylarına doğru ilerlediğimiz bugünlerde, özellikle açık havada ve sıcak altında çalışmak zorunda kalan diyabet hastalarının normalden daha dikkatli olması gerekiyor.

İster diyabetli olsun, ister daha farklı bir kronik hastalığı olsun, sıcak havada çalışmak zorunda kalan insanlar susuzluk ve sıcak çarpmasının etkilerine çok daha açıktır. Diyabet hastaları durumları gereği aşırı sıcağa çok daha fazla dikkat etmeli.

Uzmanlar hava sıcaklığının 27 santigrad dereceyi geçtiği ve nem oranının %40’ı aştığı andan itibaren diyabet hastalarının genel sağlığının risk altına girmeye başladığına dikkat çekiyor. Sıcak çarpmasının yanı sıra diyabet hastalarının kan şekerindeki değişiklikler çok daha hızlı gerçekleşmeye başlar.

Sıcaklık insülin ve diğer diyabet ilaçlarını da etkiler. Peki sıcaklık diyabeti nasıl etkiler?

Bazı diyabet hastalarının sıcağa toleransı daha azdır. Bu da terleme gibi doğal serinleme sistemlerinin çalışmadığı anlamına gelir. Diğer diyabet hastalarını sıcak havalarda olumsuz etkileyen şey doğrudan sıcaklık değil, günlük aktivitelerdeki değişikliktir. Peki sıcak havalarda olumsuz etkilenmemek için hangi önlemleri almalı?

– Vücudu aşırı sıcak ve rutubetin neden olduğu olumsuz etkilerden korunmanın en önemli yolu klima kullanmak olacaktır. Klimanın bulunduğu bir ortamda birkaç saat geçirmek bile, sıcağın vücudunuza yönelik olumsuz etkilerinin yok olmasını sağlayacaktır.

– Sabah saat 10:00 ile 14:00 arası güneşte kalmaktan, oyun oynamaktan ve çalışmaktan kaçının. Eğer o saatlerde dışarıda olmak zorundaysanız koruyucu kıyafet, şapka ve güneş gözlüğü ve güneş kremi kullanmalısınız.

– Güneş yanıklarından kaçının, kan şekerinizi yükseltebilir.

– Mümkün olduğunca fazla sıvı tüketin. Bu özellikle su olmalıdır. Kafeinli ve şekerli içeceklerden ve alkolden kaçının.

– Vücudun susuz kalmasını engelleyin.

– Sıcak çarpmasının belirtilerine dikkat edin.

– Kandaki şeker düzeyini daha sık kontrol edin. Sıcak şeker düzeyinde dalgalanmalara neden olabilir.

– İnsülini termal bir konteynırda saklayın. Gerekirse buz torbası ile serin tutun. İnsülinin buz torbasına doğrudan değmemesine ve donmamasına özen gösterin.

– İlaçları, kan şekeri izleme cihazını, test bantlarını güneşten koruyun ve aşırı sıcak yerlerde saklamayın.