Eksi 30 Derecede Organik Domates Yetiştiriliyor

TAKİP ET

Van'ın Çaldıran İlçesinde 36 dönüm arazi üzerinde kurulan ve jeotermal enerji ile ısıtılan serada kış ortasında domates üretiliyor. Seradan haftada 15 ton domates elde ediliyor.

Van’ın Çaldıran ilçesi Türkiye’nin en soğuk bölgelerinden biri. Kış aylarında hava sıcaklığı eksi 30 veya 40 dereceyi bulabiliyor. Türkiye’nin bu en soğuk ilçesinde şimdilerde domates üretiliyor.

İlçede bu yıl 36 dönüm arazi üzerine bir sera kuruldu. Domatesin üretildiği sera, jeotermal enerji ile ısıtılıyor. Serada 30’a yakın kadın emekçi çalışıyor. Seradan haftada 15 ton domates elde ediliyor, yetişen domatesler Yurt dışına da ihraç ediliyor. Organik olarak yetişen domateslerin kilosu 4 liradan satılıyor.

‘Tamamen doğal ve organik’

Domates serasında çalışan kadınlardan biri Sevda Özbahçeci. Özbahçeci, “Biz burada bir ilki gerçekleştiriyoruz” diyor. Özbahçeci, eksi 30 derecede domates yetiştirdiklerini belirtiyor: “Malum bildiğiniz gibi Çaldıran kışın çok soğuk, Sibirya soğukları görülüyor. Seramız jeotermal enerji ile ısıtılıyor. Bölge açısında çok iyi bir şey. Domateslerimiz tamamen doğal ve organik.”

kaynak:http://www.wanhaber.com/