Esad ve DAEŞ'in...

TAKİP ET

Financial Times gazetesi: Suriye rejimi doğalgaz akışını ve elektrik üretimini sağlayabilmek için DAEŞ'le anlaştı. Doğalgaz santrallerinde üretilen elektriği paylaşıyorlar

Financial Times gazetesi, DAEŞ'in finans kaynaklarını incelediği "IŞİD A.Ş.'nin içinde" başlıklı yazı dizisinde, Suriye yönetimi ile DAEŞ terör örgütünün ülkenin elektrik ihtyacının karşılanabilmesi için zorunlu bir anlaşmaya gittiğini aktardı. "Esad rejimi doğalgaz akışını ve elektrik üretiminin devamını sağlayabilmek için cihatçılarla mafya tarzı anlaşma yapmak zorunda kaldı" diyen gazetenin haberi, devlete ait doğalgaz şirketinde çalışan Ahmet takma isimli bir mühendisin başından geçenlerle başlıyor. Ahmet'in devletin doğalgaz şirketine girdikten sonra savaştan uzak kalacağını düşündüğü, ancak atandığı enerji santraline gittiğinde kendisini DAEŞ için çalışırken bulduğu belirtiliyor. 

ŞERİATA UYMAYANA 75 KIRBAÇ... 
Haberde Esad yönetimi ve DAEŞ arasındaki anlaşmanın detayları ise şöyle aktarılıyor: "Suriye'de elektriğin yüzde 90'ı doğalgaz santrallerinde üretiliyor. DAEŞ'in de Esad rejiminin de elektriğe ihtiyacı var. DAEŞ en az 8 enerji santralini elinde tutuyor. Bunların içinde hidroelektrik santraller de var. Bu santrallerin nasıl işletileceğinin bilgisi ise Esad rejiminin elinde. Santrallerde üretilen elektrik rejim ve DAEŞ arasında bölüştürülüyor. Örgütün elinde bulunan Tuveynan doğalgaz santralinde üretilen elektriğin günlük 50 megawattlık bölümünü Şam yönetimi alıyor. Günlük 70 MW ise DAEŞ'e gidiyor. DAEŞ ayrıca Tuveynan santralinden günlük 300 varil kuru gaz (metan yoğun doğalgaz) elde ediyor." DAEŞ bölgelerinde çalışmaya zorlandıktan sonra Suriye'den kaçan 25 yaşındaki başka bir mühendis de, "Anlaşmaya göre santral çalışanlarının maaşını devlet ödüyor. Üretilen elektrik de bölüşülüyor" diyor. Haberde ayrıca, DAEŞ'in doğalgaz santrallerinin işletilmesi için her santrale 3 emir atadığı belirtilerek, "Tuveynan santrali çalışanları asayişten sorumlu emir Şeyh Hasib'in herkesin şeriata uygun çalışıp çalışmadığını kontrol ettiğini, şeriata uygun olmayanların 75 kez kırbaşlandığını söylüyor" ifadelerine yer veriliyor.