İsrail, Filistinlilerin mezarlıklarını da işgal ediyor

TAKİP ET

İsrail'li yerleşimcilerin yaşadıkları yerlerden uzakta Filistinlilerin topraklarına gömüldüğü belirtildi.

İsrail'in sol görüşlü bir araştırma ekibi Filistinlilerin topraklarının işgal edilmesinde İsrail tarafından yürütülen bir başka stratejiyi ortaya çıkardı. Haaretz'de yayınlanan rapora göre Batı Şeria'da yasadışı yerleşimlerde yaşarken ölen İsraillilerin mezarlarının yüzde 40'ı Filistinlilere ait özel mülk topraklarına defnediliyor.

BATI ŞERİA'DA 32 YAHUDİ MEZARLIĞI VAR

Bu bulgular ise İsrail'de toprakların kullanımını araştıran bir sivil toplum örgütü olan Kerem Navot'un verilerine ve 2002'den beri Batı Şeria'da İsrail yerleşimlerini ve toprak yönetimini yakından takip eden Droro Etkes'in istatistiklerine dayanıyor.

Araştırmalara göre 1980'lerin ortalarına kadar Batı Şeria'da sadece iki Yahudi mezarlığı vardı ve ikisi de 1948'den önce satın alınmıştı. Per Etkes'in hava fotoğraflarıyla haziran 2017'de yayınladığı haritaya göre, şu anda içinde en az iki mezar olan 32 Yahudi mezarlığının Batı Şeria'nın farklı alanlarına dağıldığı belirtildi.

1979 yılında Temyiz Mahkemesi'nin Elon Moreh yerleşimiyle ilgili kararı ise İsrail ordusunun sadece askeri amaçlarla toprak işgal edebileceğine ancak yerleşim için bina inşa edilemeyeceğine hükmetmişti. Toprskların ele geçirilmesinden sonra İsrail ordusu ise asıl toprak sahiplerinin toprakatan faydalanma hakkını “güvenlik durumu” geçinceye kadar engelliyor.

ARAŞTIRMACI ETKES: MEZARLIKLARIN İŞGAL TOPRAKLARINA İNŞASI TESADÜF DEĞİL

Haaretz'e konuşan Etkes, mezarlıkların kendi evlerinde uzakta Filistin topraklarında gömülmesinin tesadüf olmadığını söylüyor. Etkes'e göre aksine bunun altında yatan bir kasıt bile var ve bu uzun dönemli bir yatırım.

2017 yılında yayımlanan "Lords of the Land: The War Over Israel's Settlements in the Occupied Territories, 1967-2007" kitabının yazarları Idith Zertal ve Akiva Eldar ilk Filistin İntifadası'nın yerleşimlerde mezarlık inşa edilmesinde ilk hızlandırıcı etken olduğunu yazmışlardı.

1370 YAHUDİ BATI ŞERİA'DA GÖMÜLÜ

Güncel verilere göre yaklaşık olarak 1,370 Yahudi Batı Şeria'daki mezarlıklarda gömülü.

Batı Şeria'da kamusal hizmet amacıyla satın alınan Filistinlilerin özel mülklerinde yüzde 32 oranında mezarlık bulunuyor. Mezarlıkların yüzde 27'si de İsrail devletince el konulan topraklarda bulunuyor ki bu topraklar uluslararası kanunlar gereği yasadışı olarak ele geçirilmiş durumda.

İşgal altındaki topraklarda inşa edilen mezarlıkların en büyüğü Ariel ve Karnei Shomron, 100 mezarlık içeriyor. Bir diğeri Batı Şeria Samarian Tepesi'ndeki Kedumim mezarlığı da 50 mezarlık barındırıyor.

Özel Filistin topraklarına inşa edilmiş beş mezarlık ise 78 mezar içeriyor. Bunlar Kochav Hashahar, Psagot, Mehola, Hinanit Shaked ve Yitzhar mezarlıkları.

Uluslararası yasalara göre askeri amaçlarla işgal edilen topraklara nüfusun yerleştirilmesi yasak. Halen yeni yerleşimlerin inşa edildiği Batı Şeria'da ve Doğu Kudüs'te yaklaşık 600,000 İsrail'li 230'dan fazla yasadışı yerleşim alanında yaşıyor.