Kabile Kadınları, Cariye Olmamak İçin Yüzlerine Dövme Yaptırıyor

TAKİP ET

Myanmar'ın yüksek dağlarında yaşayan Chin kabilesinin kadınları, çok eski ve vahşi bir geleneğin izlerini yüzlerinde taşıyorlar.

Kabilenin kadınları, henüz çocukluk çağında, 12-14 yaşları arasında yüzlerine günlerce süren acı dolu bir sürecin sonunda dövme yaptırıyor. Bu acımasız geleneğin kaynağını da bir efsane oluşturuyor. Efsaneye göre, kendisine cariye isteyen kadim bir Burma hükümdarı için genç kızlar zorla kaçırılarak sarayında köle ediliyormuş. Myanmar'ın Chin eyaletinin Mindat kasabasındaki yüksek dağlarda yaşayan kabile üyeleri de kızların kaçırılmasını engellemek için kadınların yüzlerini tamamen dövmeyle kaplayarak çirkinleştirmeyi tedbir olarak uygulamaya koymuşlar.

ÇİRKİN GÖRÜNMEK İÇİN SURATA DÖVME, KULAKLARA KOCAMAN KÜPE

Bu vahşi gelenek, hükumetin yasak kararı çıkarttığı 1960'lı yıllara kadar uygulanmaya devam etmiş. Kabilenin yaşlı kadınları hala yüzlerinde bu geleneğin eseri olan karmaşık dövmeleri taşıyor. Chin kabilesinin kadınları kendilerini çirkin göstermek için ayrıca kulaklarını da delerek kocaman küpeler takıp, kulak derilerini deforme ediyormuş. Siber güvenlik uzmanı ve fotoğrafçı Teh Han Lin kabilenin yaşadığı bölgelere giderek sayıları gittikçe azalan bu geleneğin son temsilcileri olan yaşlı kadınları fotoğrafladı.  

BU ESKİ GELENEĞE GENÇLER UYMUYOR

Kabilenin suratları tamamen dövmeyle kaplı kadınlarını fotoğraflayan Teh Han Lin: "Myanmar'a gezi yapmaya karar verdiğimde kabileleri araştırdım ve Chin kabilesi hakkında yazılanları okudum. Devletin dövme yasağı hakkında kabile üyeleri arasında da farklı düşünenler var. Bazıları yasağı hoş karşılarken bazıları da dövme yasağına karşı düşüncede bulunuyor. Kabile üyelerinin bazıları yüzlerine dövme yaptırmaya devam ediyor." sözlerini dile getirdi. Kabileye mensup genç kuşakların yüzlerine dövme yaptırmayı modası geçmiş eski bir gelenek olarak gördüğü, sadece yaşlı kadınların geleneksel dövmeleri taşıdığı belirtildi.

DÖVME MALZEMELERİ DİKEN, ÖKÜZ SAFRASI, HAYVAN YAĞI

Kabile üyeleri, kendileriyle geçirdiği zaman zarfında fotoğrafçı Lin'e, ilkel aletler ve doğadan temin ettikleri materyalleri kullanarak nasıl dövme yaptıklarını anlattı. Dövme yaptırma sürecini çok acı verici olarak niteleyen Lin: "Dövme yapmak için dikenleri, öküz safrası ödünü, çeşitli bitkileri ve hayvan yağını kullanıyorlar. Dövme yaptırma süreci inanılmaz derece acı verici. Özellikle de hassas olan göz kapağı bölgesine dövme yapmak bir gün sürüyor. Dövmenin karmaşıklığına göre bazen ikinci güne sarktığı da oluyor. Yüze dövme yapılması sonrasında iyileşme süreci en az iki hafta sürüyor." cümleleriyle vahşi geleneğin uygulanışını tarif etti.

sondakika.com