KADINLARDA MEME KANSERİNE...

TAKİP ET

Van Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından Ekim ayı Meme Kanseri Bilinçlendirme ayı etkinlikleri kapsamında konferans düzenlendi.

Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Kanser Daire Başkanlığı’nın Ekim ayı Meme Kanseri Bilinçlendirme Ayı etkinlikleri kapsamında Van Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından koordine edilen konferansa konuşmacı olarak katılan Uzm. Dr. Duygu Altınok DİNDAR, Aile Hek. Uzm. Dr. Tuba ÇOŞKUN, meme kanserinin erken teşhis ve tedavisi hakkında konferans verdi.
Van Şişli Öğretmen Evi Konferans  Salonu’nda düzenlenen konferansa Van Halk Sağlığı Müdür Yrd. Semra Gümüş GÜNDÜZ, Uzm. Dr. İzzet ÇELEĞEN , Şube Müdürleri sağlık çalışanları ve çok sayıda davetli katıldı.

Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından hazırlanan Sakın Geç Kalma Erken Gel tanıtım videosu ile başlayan konferans Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Programlar ve Kanser Şube Müdürü Büşra Tapan Soğandanın Meme Kanserinin sembolü olan Pembe kurdelenin sırrını anlatmasıyla devam etti.

Konferansın açılış konuşmasını yapan Van Halk Sağlığı Müdür Yrd. Dr Semra Gümüş GÜNDÜZ ; “Bu çalışmamızda Halk Sağlığı açısından önemli bir hastalık olan Meme Kanseri’nin ilimizdeki kadınlara yönelik önemini, korunma yollarını anlatmak, tüm kadınlara Kendi Kendine Meme Muayenesini öğretmek ve ömürleri boyunca uygulama alışkanlığını kazandırmak, Kansere neden olan etmenlerin örneğin; yanlış beslenme faktörleri, çevre faktörleri, sigara, alkol gibi konularda halkımızı bilinçlendirmeyi, Kadınları klinik meme muayenesine yönlendirmek. Meme Kanseri’nden ölümleri azaltmak ve kadınların farkındalıklarını sağlamak. Kadınları tarama amaçlı ultrasonografi ve mamografi çekimlerine yönlendirmek olduğunu ve sonuç olarak, tüm halkımıza tarama hizmetlerini sunarak kanseri erkenden tespit edip, yaşam kalitesini ve yaşam standartlarını yükseltmeyi hedefliyoruz” dedi.

Konferansa konuşmacı olarak katılan Uzm. Dr. Duygu Altınok DİNDAR, “Memenin Doktor tarafından kontrol edilmesi”, “Mamografi”, “Biyorsi”, “Meme Kanseri Tedavi Yöntemleri”, “Cerrahi Tedavi”, “Meme Kanseri Gelişme Riski”, “Meme Kanseriyle Doğru Olarak Bilinen Yanlışlar”, “Meme Kanseri’nde Erken Tanı, Hayat Kurtarır” konularında geniş kapsamlı olarak sine-vizyon sunumuyla bilgilendirmede bulundu.

Hemen ardından konuşan Aile Hek. Uzm. Dr. Tuba ÇOŞKUN; Kendi Kendine Meme Muayenesi hakkında bilgi vererek Kadınların belli aralıklarla memelerini kontrol etmeleri, meme kanserini ileri aşamalara ulaşmadan fark etmenin ve kolay tedaviye başlangıcın ilk adımını oluşturuyor.dedi.


Halk Sağlığı Müdürlüğü bünyesinde hizmet veren Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi’nde (KETEM) 30-65 yaş arası kadınlara yönelik rahim ağzı kanser taraması, 40-69 yaş kadınlara yönelik meme kanseri taraması, 50-70 yaş kadın ve erkeklere yönelik kolon kanseri taramasının ücretsiz olarak yapıldığı da bildirildi.
Konferansın sonunda Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından katılımcılara  KETEM’e davet kartı hediyeler ve broşürler verildi..

 

 

 

Van Halk Sağlığı Müdürlüğü