Kadınların boşanma sonrası daha mutlu olmasının 6 sebebi

TAKİP ET

Yapılan araştırmalar, kadınların boşanmadan sonra hayatlarından daha memnun olduklarını ortaya çıkardı!

Boşanmanın erkekler ve kadınlar üzerindeki travmatik olumsuz etkilerini analiz etmek için Kingston Üniversitesi tarafından yapılan bir çalışmada,  boşanma ve kadınlar hakkında bazı şaşırtıcı bulgular ortaya çıktı. Çalışmaya, İngiltere'den yaşları 16 ve 60 arasında değişen 10.000 kişi katıldı. Katılımcılardan boşanma öncesi ve sonrası mutluluk oranlarını belirlemeleri istendi. Araştırmacılar, 20 yıllık dönemde, kadınların boşanmadan sonra daha mutlu ve hayatlarından daha memnun olduklarını keşfetti.

Kingston Business School'da İstihdam, Beceriler ve Toplum (CRESS) Araştırma Merkezi Direktörü, Profesör Yannis Georgellis, “ Çalışmada, boşanmanın kadınlar üzerinde kimi zaman negatif finansal etkileri olabileceğine odaklanıldı ama buna rağmen erkeklerden çok daha mutlu oldukları gözlemlendi” diyor.

Peki kadınların boşanmadan sonra daha tatmin edici bir hayat yaşamalarını sağlayan nedir? 

Bir kadının boşanmayı isteme sebepleri:


* Kadın terk edilmiş ve kaynaksız bırakılmıştır, boşanmayı talep ederek çocuklarının bakımı için nafaka isteyebilir
* Kocası orta yaş bunalımına girmiştir ve karısının maddi ve manevi güvenliğini sağlamamaktadır. Hatta bencilce davranmaktadır ve gelecek dönem ortak refahını sarsacak davranışlarda bulunmaktadır.
* Koca şiddet yanlısı ve tacizkardır
* Koca, evlilik dışı bir ilişki yaşamaktadır ve kocalık sorumluluklarını yerine getirmemektedir

 

Boşanma nedeni, bir kez boşandıktan sonra, kadının durumu nasıl atlatacağı ya da hayatına nasıl devam edeceğini etkileyen bir faktör değildir. Boşanma kararı zor verilse de sonrasında genellikle rahatlama getirecektir. Kadınların çoğu, potansiyel travmayı atlattıktan sonra, çok daha güçlü bir şekilde hayata tutunmaktadır.

Kadınlar boşandıktan sonra neden daha mutlu olurlar?

 
* Kadınlar, boşanma sonrası travmalar için yardım almaya erkeklerden daha yatkındır
* Kadınların arkadaşları ve ailesinden oluşan pozitif bir destek sistemi ile kendilerini çevrelemesi daha muhtemeldir
* Kadınların duyguları ile başa çıkma stratejileri farklıdır. Duygusal acıdan konfor ararken erkekler dışa bakar, kadınlar ise içe. Evliliklerinin sona ermesinde oynadıkları rolün bir iç envanterini alır, duygularını düzenler ve geleceğe odaklanabilmek için geçmişi arkalarında bırakırlar.
* Kadınların, boşanma travması yaşarken alkol, uyuşturucu, yeni ilişkiler ve gündelik sekse yönelmeleri daha az olasıdır.
* Kadınlar boşanma sonrası yeni deneyimlere daha açıktırlar; hayatlarını zenginleştirecek deneyimleri bulma olasılıkları daha yüksektir.
* Kadınlar önceliklerini daha iyi belirler. Boşanma sonrası travma yaşarken bile fiziksel olarak sağlıklı kalmaya özen göstereceklerdir. Daha sağlıklı ve düzenli yemeye dikkat edecek, depresyon ve fiziksel hastalıklardan uzak kalmaya çabalayacaklardır.



Kadınlar, erkeklerden duygusal olarak daha güçlü değildirler. Sadece duygusal travmalar ile başa çıkma becerileri erkeklere göre farklı gelişmiştir ve araştırmaya dayanarak söylenebilir ki, bu beceriler kadınların boşanmalardan sonra daha mutlu olmalarına yarar.