Kılınç: HALEN DIŞLANIYORLAR

TAKİP ET

Memleketin en büyük sorunlarından biri olan mahalle semt pazarları yöneticilere seslendi. A.Semt Pazarının Dernek Başkanı Sayın Murat Kılınç: KAPALI PAZARA 6 yıl önce verilen bir söz, halen bir adım atılmış değil. 11 yıl öncede duvarlara, korkuluklara, kolonlara bağlanan ip, halen yine bağlandığını dile getirdi.

Bu kentin sorunlarını dile getiren ve halkın nabzını ölçen EKONOMİ DENKLEMİ bu sayıda semt pazarını ele aldı.

 

Semt pazarlarının daha kaliteli ve uygun fiyata ürünler getirdiklerini dile getireceğiz. Bu konuları dile getirmeden önce A.Semt Pazarının Dernek Başkanı Sayın Murat Kılınç Beyefendinin hayatından başlayarak semtteki esnafların neler yaptığını daha sonrasında Semt Başkanı olan Sayın Sıddık beyefendinin sözlerine değineceğiz.

 

Bu yazıda çoğu insanın bakış açısı değişecek.

 

Hayatınızdan bahseder misiniz?

 

“Öncelikle Van Gazetesi ekibine teşekkürlerimizi sunarız.  Ben bu ayakkabı sektörüne çekirdekten gelmekteyim. Biraz hırs, biraz iş sevgisinden kaynaklı olmalı ki bu kadar severek işimi yapıyorum ve yaptığım işten asla pişmanlık duymuyorum. Hiç kimsenin baskısı altında kalmak istemediğimden dolayı kendi işimi kurdum. İnsanlara daha iyi yardımcı olmak için çabalar sarf ediyorum. Amacım; hep bir adım ilerisini görmek, insanlara esnaflığın, insanlığın ve değerin ne olduğunu, nasıl olacağını ve neler yapılacağını aktarmaktır.  Bu emekleri daha iyi göstermek için ve daha çok yardımcı olmak için A. Semt Pazarı Dernek Başkanı oldum. Bu konuda insanlara elimden geldikçe en iyisini yapmaya çalışıyorum.”

 

Esnaflar için neler düşünüyorsunuz? Esnafların hangi sorunları vardır? Halka ve yetkililere neler söylemek istersiniz?

 

“Esnafların bu zorlu durumu aşıp batıda olduğu gibi doğudaki esnaflara değer verilmesini istiyorum. ARTIK PAZARCILARIN ESNAF KONUMUNA GELMELERİNİ İSTİYORUM. Pazarcıların maddi durumları her anlamda kötüdür. Bu problemlerden biri işsizlik! 11 yıl önce kurulan parların alan yerleri birbirlerinden yakın olması, yerleşim yerleri dar olması. Örnek olarak; 450 pazarcı var ise bunların tam olarak yerleşmemeleri, 450 pazarcı yeri verilen yerde sadece 300 kişi yerleşmektedir.  200-150 kişi açıkta kalmaktadır. Üçüncü bir konum, 11 yıl önce kurulan bu pazarın, halen iplerini el âlemin balkonuna, duvarına, korkuluklarına iplerini bağlıyorlar. Bu aşamada ister istemez. Pazarların kurulduğu yerlerde halk ile karşı karşıya gelmektedirler. Bunun önüne hiçbir şekilde geçilmemektedir. Belediyelerin, bu konuda önlem almaları gerekmektedir. Artı Valiliğin, Vakıfların, STK’ların bu konu hakkında önlemler almaları daha uygun görülür. Batının birçok ilinde kapalı pazarlar kurulmuş insanların orada bir pazarın kurulduğunu, bir ucuzluğun olduğunu, farklı farklı güzel şeylerin olduğunu bilmektedir. Örnek olarak;  günlük sebzenin geldiğini bilmektedirler. Şu duruma bakıldığında araç park yerlerinin sıkıntıları, alan yerlerinin dar dolduğu, insanların rahat bir şekilde dolaşamadıkları, esnaflar rahat bir şekilde ürün satamadıkları göz önünde bulunmaktadır.  Bunlar aşıldığı zaman, bu önlemler alındığı zaman, pazarcılara biraz daha değer verilip imkanlar sunulduğu zaman, halkta memnun olur. Pazarcıda memnun olur. Bunları yetkililer yaptıklarında işsizlik ortadan kalkmış olur. Yetkililere söyleyecek birkaç konumuz vardır.

PAZARCILARA DEĞER VERİLMELİDİR.

Bizler, onlara pazarcı demiyoruz. Esnaf demekteyiz. Çünkü: 11 yıllık bir geçmişleri vardır ve o insanlara halen SEYAR GÖZÜYLE BAKILMAKTADIR. Halen dışlanıyorlar. “Değer verilmeyen insan, dışlanır.”

400 A 400 B Pazarı bulunmaktadır. 900 pazarcı esnaf vardır. Şimdi derneğimizde 3400 üye kaydı bulunmaktadır. 900 seyyarımıza esnafımıza, imkân ve olanak verilir ise maddi ve manevi olarak esnaflarımız rahatlayacaktır.

KAPALI PAZARA 6 yıl önce verilen bir söz, halen bir adım atılmış değil. 11 yıl öncede duvarlara, korkuluklara, kolonlara bağlanan ip, halen yine bağlanmaktadır. Ev sahiplerin duvarları yıkıldığında büyük tartışmalara sebebiyet verilmektedir. Bu konuda yetkililerin destek vermelerini, halkın alışverişini güvenle pazarlarda yapmalarını istiyoruz.”dedi.

 

A Semt Pazarının Dernek Başkanı Sayın, Murat Kılınç beyefendi konuşmalarını bitirdikten sonra A Pazarı Semt Başkanı olan Satın Sıddık Benli beyefendi semt pazarlarının hangi mahallerde, ne gibi sorunlar olduğunu dile getirecektir.

 

Pazar yerlerimiz nerelerde ve kaç gün devam etmektedir?

 

“Pazar yerlerimiz 7 güne tekabül etmektedir. Her gün bir semtteyiz.

Pazar: ABDURAHMAN GAZİ MAHALLESİ/Karayollarının altı

Pazartesi: YENİ MAHALLE BOSTAN İÇİ SINIR İÇERİSİNDE

Salı: HAFİZİYE MAHALLESİ/Eski Araştırma Hastanesi

Çarşamba: CEVDET PAŞA MAHALLESİ/Sebze halı yol üzeri

Perşembe: SEYİT FEHİM ARVASİ MAHALLESİ/Hacıbekir mezarlığının altı

Cuma: ŞEREFİYE ile SERHAT MAHALLESİ/Sınırları içerisinde

Cumartesi: SEYİTFEHİMARVASİ MAHALLESİ/Hidayet Caddesi kurmuş oluyoruz pazarımızı.

 

Pazar başkanı olarak ne gibi sıkıntılarınız oldu?

 

“Başta çok sıkıntılar çektik. Bizlere devlet kredi verdi. Daha sonra hibe olduğunu söylediler ve sonunda evimize icra getirdiler. Pazar yerlerimiz çok sıkıntılı, bizler devletten tapulu yer istemiyoruz. Sadece güvenli yer tahsis etmelerini ya da önlemler alınmasını istiyoruz.”dedi.

 

VAN GAZETESİ DEĞERLENDİRMESİ

Pazarın kuru kalabalıktan oluştuğunu bizzat bizlerde gördük. Başkanların söyledikleri sorunlara bizlerde ortak olduk ve haklı bulduk. Pazarcılık denince akla ne gelir? Bir ürünü pazarlamak ya da işportacı mı? Pazarcılık, bir ürünü karşı tarafa satabilmek değil midir? Ya da etiket konulmadan KDV ekleyerek kar miracını artırmak. Seyyar denilince akla ne gelir? Dört tekerin üstüne bırakılmış ürünler gelir değil mi? Peki yıllar öncesine bakıldığında kültürümüzün gelme noktasında ve paranın yaygın olmasında en büyük etken nedir? Seyyar değil mi? O halde seyyarcıları neden şuan dışlıyoruz? Hor görüyoruz. Peki, her gün kapınıza, korkuluklarınıza, kolonlarınıza ip bağlayan insanlara neler söylersiniz? Durun tahmin edelim. Neden ipini asıyorsun? Sen duvarımı yıktın. Sen yapacaksın! Bir daha kapımı açma? Rahat bir şekilde huzurlu aracımı park edemeyecek miyim? Demezler mi? Ya da tam terside olabilir. Başkanlarımız semt pazarlarını çok iyi dile getirdiler. Eee yetkililerde……. olmazlarsa anlarlar. Bu konu hakkında önce kendimi, sonrada halkı suçluyorum. Neden mi? Pazarcılık, nasırlı ellerin helal tohumu olduğu için. Ya da bizler, pazardan çok burjuva takılmaya çalıştığımız için gözümüzün güzel noktalarını göremiyoruz. O halde sizlerle bir antlaşma yapalım. Hep beraber pazarda alışveriş yapalım.

Başka bir ekonomide görüşmek ümidiyle… Dua ve bereketle kalın.

VAN GAZETESİ,van haber,van haberleri,