(MUDEM) 650'den Fazla Gazetecinin Katılmı ile Devam Ediyor

TAKİP ET

T.C. Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Mehmet Akarca'nın da konuk olduğu, Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği (SGDD) ve Mülteci Destek Derneği (MUDEM) tarafından organize edilen toplantıya, bu hafta kapsamında Türkiye genelinden 140 yerel medya temsilcisinin yanı sıra Suriyeli gazeteciler de katıldı.

Son haftası gerçekleştirilen ve 650’den fazla gazetecinin katılımının sağlandığı basın buluşmalarının açılışı SGDD Genel Koordinatör Yardımcısı Kadir Beyaztaş’ın konuşmasıyla başladı. Kadir Beyaztaş, dernek ve çalışmaları hakkında bir konuşma yaptı. Kendi ülkesinde yerinden edilmiş durumda yaşamak zorunda olan kişi sayısının her gün 44 bin 500 civarı arttığını belirten Beyaztaş, “Her 2 saniyede bir kişinin bulunduğu yeri iç savaş ya da başka nedenlerle, eğitim gibi nedenlerle terk etmek zorunda kaldığını görüyoruz. Bu çok ciddi bir tablo, ciddi bir rakam. Türkiye, Göç İdaresi Genel Müdürlüğümüzün verilerine göre 3.6 milyonu Suriyeli, 400 binden fazla da çoğunluğunu Afganların ve Iraklıların oluşturduğu Suriyeli olmayan nüfusla birlikte 4 milyondan fazla sığınmacıyı barındırmasıyla dünyada en fazla sığınmacı ağırlayan ülke konumunda. Bu noktada Suriye dışına gitmek durumunda kalmış Suriyeli nüfusun yüzde 64’ünün Türkiye'de yaşadığını belirtmek gerek. Bu nüfusa baktığımızda Birleşmiş Milletler'e üye 60'tan fazla ülkenin nüfusunu geçtiğini görüyoruz. Bu kıyaslama aslında ülkemizin ağırladığı, sorumluluk altına girdiği ve desteklerini esirgemedi sorunun önemini ortaya koyması açısından çok kıymetli” ifadelerini kullandı. 

Dernek ve çalışmaları hakkında bilgiler de veren Beyaztaş konuyla ilgili şunları söyledi:

“SGDD olarak Türkiye'nin 47 farklı şehrinde, 83 saha ofisi ve 1700'e yakın personelimizle yaşayan sığınmacılara hizmet vermeye çalışıyoruz. Türkiye'de sığınmacılarla ilgili alanda kurulan, en eski kurulan STK’lardan olan, 1995 kuruluşlu SGDD, 23 yıllık sahip olduğu deneyimle çalışmalarını devam ettirirken, bunu kamu kurum ve kuruluşlarımız, yerel yönetimlerimiz, belediyelerimiz ve uluslararası organizasyonlarla ortaklıklar halinde yürütmeye özen göstererek aslında bu meselede elinden geldiğince katkı sunmaya çalışmaktadır. SGDD olarak, Türkiye Cumhuriyeti yetkili makamlarının onayını almış projelerimizle, ortaklarımızla beraber bu önemli dönemde kamunun, ülkemizin karşı karşıya kalmış olduğu ve çözmekle sorumlu olduğu meselelerde üzerimize düşeni yapmaya devam edeceğiz. Medya ve Mülteciler Basın Buluşmaları’nın bugün beşinci haftasındayız. Bugünkü katılımlarla beraber Türkiye'nin dört bir yanından gelen yaklaşık 650 katılımcıya erişmiş oluyoruz. Bu çok kıymetli bir şey. Bir araya gelip tartışmak, meseleye basın ve birçok konudan bakmış olmak açısından çok değerli. Bunu yine konunun uzmanları, duayen gazetecileri, akademisyenlerimiz ve en önemlisi de siz kıymetli basın mensuplarının katılımıyla tekrar etmek ve ileride bu tür çalışmaları daha da güçlendirmek arzusundayız. Toplumun nabzını en iyi bilen ve toplum üzerindeki etkisi ve gücü çok etkili olan basın mensuplarının göç konusu dışında kalması elbette kabul edilemez. Sizlerin bu çalışmalara katılması, bu alana katkılar sunması Türkiye için çok büyük bir kazanç olacaktır.”