Van'da 180 bin TL'ye 2 tespih sipariş edildi

TAKİP ET

Van ilinde uzun yıllar saat ve tespih işletmeciliği yapan Murat Baran, 180 bin TL değerinde 2 adet Osmanlı tespihi siparişi aldığını ifade etti.

2011 yılından bu yana saat, gümüş ve tesbih işlerini yapan Murat Baran, Van Haber Gazetesi muhabirine açıklamada bulundu.

Çocukluk yıllarından bu yana esnaf ve tüccar olan Murat Baran, 2 adet 90 bin Türk lirası değerinde olan Osmanlı tespihi sipariş aldığını vurguladı.

“2 ADET 180 BİN TL DEĞERİNDE OSMANLI KEHRİBARI SİPARİŞİ ALDIK”
Murat Baran,“Şu anda 2 adet özel siparişim var. 90.000 liradan iki tane sipariş aldım. Şu anda özel olarak yaptırıyorum. Eski Osmanlı sıkma kehribarı olan bu iki tespihi Türkiye’nin en iyi ustalarından birine verdim. Yaklaşık bir ay içerisinde tamamlayacaklar... 90.000 liradan pazarlığımızı kapattık ve kaporamızı aldık. Kimden sipariş aldığımızı açıklamayacağız. Elimizde farklı fiyat aralıklarında tespihler bulunmakta. Şu anda 30 bin liralık, 15 bin ve 20 bin liralık tespihlerimiz mevcut. Hatta 1.000 liradan daha düşük fiyatlı tespihlerimiz bile bulunuyor”

“OSMANLI DÖNEMİNDE KALAN BİR OBJE”
Murat Baran , “90.000 liranın üzerinde de tespihler bulunmakta. Bu tespihler özel ve muhtemelen 100 yıl, hatta 150 yıllık eserlerdir. Bir objeyi tespihe dönüştürüyoruz. Osmanlı döneminden kalan bir obje. Bir dostumuz bize Almanya’dan gönderdi. Biz bu objeyi Türkiye’deki tespih ustalarından birine özel olarak yaptırıyoruz. Bu atölye işi olduğu için resmiyet arz etmektedir.”

“OSMANLI PADİŞAHININ KULLANDIĞI TESPİHLER”
“Osmanlı tespihleri genelde herkesin bildiği gibi oldukça pahalıdır. Bunun sebebi ise eski olmalarıdır, 100 yıldan fazla hatta 200 yıldan fazla olabilirler. Ancak, bunlar müze veya tarihi eser niteliği taşımazlar. Sıradan eski objelerdir. Bıçak sapı, baston sapı, hatta kaşık sapları gibi objeler bu kategoriye girer. Bu objeler o dönemde plastik gibi görünüyordu ama aslında oldukça değerliydiler. Çünkü o dönemde kullanılan malzemeler oldukça özeldi ve kanserojen madde içermiyorlardı. Bu objeler zamanla renk değiştirirlerdi ve insanlar bunları tespihe dönüştürmek için atölyelere getirirlerdi. Tespihler de insanlar tarafından kullanıldıkça renk alır. Tüm bunlar el işçiliği ile yapılır ve oldukça zordur. Bir objeden tespih çıkarmak kolay değildir. 33 tane ve imame gibi detaylar da eklenir ve bu işlem oldukça kırılgandır. Çünkü 100 veya 200 yıllık bir objeden bahsediyoruz. Eğer bir kırılma olursa bu müşteri için oldukça büyük bir hayal kırıklığına neden olabilir çünkü bu objeler genellikle aile mirasıdır. Şu anda bile Osmanlı padişahlarının kullandığı tespihler bulunmaktadır.”

“İYİ BİR İŞÇİLİK İÇİN DAHA FAZLA PARA VERMEK GEREKİR”
“Tespihlerin değeri malzemesine ve ustasına göre belirlenir. Örneğin, sıkma kehribar adı altında satılan pek çok tespih aslında polyesterdir. Bir tespihin hammaddesi 100 TL olsa bile, Türkiye’nin en iyi ustasına götürüldüğünde bu usta 20.000 TL veya 30.000 TL gibi bir fiyat belirleyebilir. Bu bazen ustasının değerlendirmesi ile alakalıdır. İyi bir işçilik için daha fazla para vermek gerekir. Tespihlerde de durum böyledir. Bir usta bir tespihi bir ayda bitirir ve bunlar Türkiye'nin kaliteli ustalarıdır. Özellikle Avrupa, Araplara ve iş adamlarına yönelik özel işler yaparlar. Tespihin değerini belirleyen ise malzemesi ve ustasıdır.”dedi.

Van Gazetesi – Van Haber – vanhaber – Van 

Van vanhaber tespih 90 bin Murat Baran