Van'da SDİ ve halk ABD'nin Kudüs kararını kınadı

TAKİP ET

ABD'nin Kudüs'te İsrail Büyükelçiliği açması kararı sonrası Van'da büyük tepki oluşturdu

ABD'nin Kudüs'te İsrail Büyükelçiliği açması kararı sonrası Filistin halkı sokağa döküldü. Protestolara karşılık İsrail askerleri gerçek mermiler kullanarak katliam yaptı, 59 Filistinli yaşamını yitirdi, 2 bini aşkın Filistinli ise yaralandı. ABD'nin Kudüs'te elçilik açma kararı sonrası yaşananlara Türkiye'den çok sert tepkiler geldi. Van Hz. Ömer Camii'nin avlusunda ikindi namazının ardından Sosyal Dayanışma İnsiyatifi ve halk tarafından, ABD'nin almış olduğu kınandı.

 

Konu ile ilgili açıklamalar yapan Van İl Müftüsü Nimetullah Arvas

 

''Filistin'de Gazze'de hunharca katledilen ve şehadet mertebesine erişen şehit kardeşlerimiz için gıyabi cenaze namazı kılacağız. 2000 binden fazla yaralı olan kardeşlerimizin sıhhati için dua edeceğiz. Kan ağlayan Mescid'i Aksa'nın gerçek manada özgürlüğüne, hürriyetine kavuşması için dua edeceğiz. Bugün müminler masumdur; müminlerin gönlü yaralıdır. Yaralı gönülleriyle birlikte zalimler, onların bu  yaralarına adeta tuz basmaktadır. Ama Allah'ın izniyle gerçek fecir yakındadır, Fecri Sadık yakındadır. Allah onların topluluğunu dağıtacaktır.'' dedi ve cümlelerine hadislerle devam etti.

Arvas açıklamalarından sonra, Filistinli şehitler için gıyabi cenaze namazı kıldırdı.

 

Van il müftüsünün ardından Sivil Dayanışma Heyeti'nin yaptığı açıklamada

''Ramazan ayı Kudüs'ün özgürlüğü doğacaktır. Mescid'i Aksa ve Kudüs müslümanların bir parçasıdır ve asla  siyonist İsrail'e terk edilemez. ABD başkanı Tramp Kudüs'ün İsrail'in başkenti olarak kabul edilmesiyle yeni bir Haçlı Savaşı başlatmıştır. Trump'ın bu hadsiz kararını hiçbir zaman tanımayacağız ve hiçbir zaman karşılıksız kalmayacak. Yüzyıla aşkın süredir Filistinlilere karşı şiddet uygulanan siyonist çetenin yayılmacı politikalarını nasıl yürüttüğünü ve büyük İsrail ideali için nasıl çalışmalar yürüttüğünü biliyoruz. Fakat bugün ABD'yi arkasına alarak her türlü vahşeti sergileyen İsrail'i cesaretlendiren sadece arkasına aldığı güç  değildir; bundan daha fazlası ümmetin suskunluğu ve içine düşmüş olduğu zillettir. 

ABD başkanı Tramp'ın öfkesinin İsrail  Tel Aviv'den  Kudüs'e  büyük elçiliğini taşıması 21. yüzyılın en büyük siyasi suçlarından biridir. Uluslararası hukuka, BM'nin güvenlik güçleri kurulunun kararlarına, ahlaki normları, tarihsel birikime ve ahlaki gerçeklere aykırıdır. Ayrıca alınan bu karar gayri meşrudur. Kudüs İslamındır; Trump gibi hadsiz cahiller bu gerçeği değiştiremez. Eğer bu adımların müslümanların tavrını ve tepkisini ölçmekse bizler topyekün Selahattin Eyyübi olarak Kudüs'ün özgürlüğü  için sefere hazır olduğunu buradan bütün haçlılara ilan ediyoruz.'' denildi.

Ayrıca açıklama sırasında şiddetli yağmura kimse aldırış etmedi ve konuşmalar devam etti. Yapılan basın açıklamasının ardından bu açıklamaya katılan kadın ve erkekler yavaş yavaş dağıldı. 

 

Kaynak:www.vangazetesi.com.tr