Vanlı kadın aktivistlerden Kimyasal Hadım Açıklaması

TAKİP ET

Kimyasal hadımın çocuk istismarını önlemede kalıcı bir çözüm olmayacağını vurgulayan kadın aktivistler, çocuk istismarının önlenmesine yönelik kurulan komisyondan da umutlu değil.

Cinsel istismara yönelik kalıcı politikalar bulunmaması nedeniyle çocuklar şiddete maruz bırakılmaya devam ederken, Meclis'teki cinsel istismarın önlenmesi için komisyon kuruldu. Kadınlar ve meslek örgütleri hadımın kalıcı bir çözüm olmayacağını vurgularken, Vanlı kadın aktivistler de görüşlerini bildirdi. 

'Sağlık sorunu değil bir suçtur'

Kapatılan VAKAD üyesi Songül Özünver, kimyasal hadımın tamamen bir cezasız bırakma olduğunu ifade ederek şu değerlendirmede bulundu: "Hadım  uygulaması  getirilirse  tecavüzcü ve istismarcılar aramızda rahat bir şekilde gezebilecekler. Bu kişilerin şiddete eğilimi olduğu için bu kez de başka bir şiddet türü ile karşımızda olacaklar ve daha saldırgan bir biçimde topluma karışacaklar. Bu durumun bir sağlık sorunu olarak ele alınmaması gerekir istismar bir şiddet türüdür. Bu göz ardı edilmemeli ve buna uygun caydırıcı cezalar olmalıdır. İstismarcı topluma geri gönderilirse  daha farklı şiddet türleri de görülecektir. Bu da hadımın bir çözüm olmadığını gözler önüne sermektedir. Herkes çocuğuna sahip çıksın çağrısı yapıyorlar.  İstismar her yerde. Çocukları  kafese mi kilitlemeliyiz acaba? Mağdur tekrar mağdur ediliyor. Böyle söylemler ile suçlu istismar eden değil de istismara maruz kalan taraf oluyor."

'Caydırıcı cezalar verilmezse sorun çözülmez'

Özellikle son 2 yılda cinsel istismarın ciddi bir artış gösterdiğini ifade eden YAKA-KOOP aktivisti Gülmay Gümüşhan, "Van'da 38 günlük bebeğin, Patnos'ta bir babanın çocuklarını cinsel istismara maruz bırakması ve bu suçlara verilen cezaların yetersizliğini görüyoruz. Son günlerde kurulan 6 kişilik komisyonun da kimyasal hadım meselesine  herhangi bir çözüm getireceğini düşünmüyorum.  Çocuklar zaten bir kere o travmayı yaşadıktan sonra o kişi hadım edilse ne olur" diye sordu. 

Hukuk boyutuyla ele alınıp bu suçun caydırıcı bir şekilde cezalandırılması gerektiğine dikkat çeken Gülay, "Mahkemelerde verilen cezalar yetersiz.  Bugüne kadar verilen cezalar caydırıcı nitelikte olmadı" ifadelerinde bulundu.  

Kaynak: ercişhaber