Yüz felcine iyi gelen yöntemler ortaya çıktı

TAKİP ET

Hacamat arapça kökene sahip bir kelimedir. Vücudun herhangi bir bölgesinden deriden vakumlama yöntemi kullanılarak kan alınması uygulamasına verilen addır.

Genellikle;
  Sırttan
  Başın arka kısmından
  Ense bölgesinden
  İki omuz arasından
  Bel çevresinden Hacamat yapılmaktadır.
Hacamat vücuttan kan alma yöntemleri arasından en başarılı yöntem olarak tanımlanmaktadır. Ayrıca hacamat argo dilinde hafif yaralama anlamında da kullanılmaktadır.

Hacamat nasıl yapılır?

Yapacağınız bölge belirlendikten sonra, derinin neşter yardımı ile çizilmesinin ardından çizilen bölge herhangi bir aparat yardımı ile örneğin, bardak, şişe, boynuz, vakum, kullanılarak emme gücü vasıtasıyla kirli kanın çekilmesi suretiyle yapılır.

Evde hacamat yapacak kişiler çoğunlukla bardak çekme metodunu tercih etmektedir. Hacamat merkezlerinde profesyonel olarak hacamat yapan kişiler ise genellikle vakumlu aparatları tercih ederler.
Hacamat Nasıl Yapılır? (Süleyman GÖK / Video Anlatım)


Hacamat bir alternatif tıp yöntemidir!

Antik Mısır, Çin ve Orta Doğu  kültürlerine dayanan hacamat tedavisi, M.Ö. 1550 yıllarına kadar dayanmaktadır. Batı tıp çevreleri tarafından genellikle şüpheyle yaklaşılan hacamat ile ilgili görüşler, kanser ya da diğer bazı hastalıklara çare olması bakımından, yeterli kanıta sahip olmadığı yönündedir. Fakat, 2012 yılında, yapılan bir çalışmanın yayınlandığı tıp dergisine göre, hacamat tedavisinin etkisi, placebo etkisinden daha güçlü bulunmuştur. Ayrıca, Avustralya ve Çin araştırmacılar, hacamat hakkında özellikle de 1992 ile 2010 yılları arasında 135’den fazla çalışma yapmışlardır. Bu araştırmalar sonucu, akupunktur ya da ilaç tedavisi ile birleştirilmiş olan hacamat tedavisinin etkili olabileceği kanısına varılmıştır. 

Hacamat hangi hastalıklara faydalıdır?
  Zona hastalığı
  Akne tedavisi
  Yüz felci
  Boyun kireçlenmesi
Hacamat tedavisi çeşitleri nelerdir?
  Kuru hacamat (sadece vakumlama şeklinde uygulanan)
  Islak hacamat (vakum ve kontrollü kanama ile uygulanılmakta olan hacamat türü).
Her iki hacamat türü esnasında da alkol gibi yanıcı veya ot ya da kağıt gibi malzemeler kullanılarak işlem yapılır. Ayrıca bardakaltından ateş de verilir. Bu ateş bardağın içerisine bırakıldığı esnada  hacamat yapılan kişinin cildi, bardağın içine doğru kabarmaktadır. Daha sonra bardak içindeki hava soğuduğunda bir vakum oluşmaya başlamaktadır. Bu durum, cildin yükselmesine ve kızarmasına sebep olmaktadır. Çünkü tam bu esnada kan damarları genişler. Ayrıca hacamat esnasında yapılan bu bardak tutma uygulamaları genellikle 5 ile 10 dakika arasında sürmektedir.

Günümüzde ise daha modern hacamat yöntemleri mevcuttur. Örneğin hacamat işlemi esnasında bardak içinde vakum oluşması adına, bardağın içerisine lastik eklenmiştir. Bazen de, hacamat uygulamasının daha pratik olması adına, bükülebilen ve silikondan üretilmiş medikal bardaklar tercih edilmektedir. Böylece hacamat tedavisi esnasında deri üstünde masaj etkisi de sağlanmış olur.

Islak hacamat

Islak hacamat tedavisi esnasında ise, bardak yumuşak vakumlar uygulanacak şekilde yaklaşık 3 dakika kadar bekletilir. Bu sayede, hacamat tedavisinin uygulanacağı bölge teşhis edildikten sonra kupa kaldırır ve yüzeysel cilt kesikleri yapmak için küçük bir neşter kullanılır. Daha sonra, az miktar kanın dışarı atılması için bir müddet vakumlama yapılmaktadır. Son olarak da, hacamat tedavisinin uygulanmış olduğu bölgeye enfeksiyon bulaşmaması için, antibiyotik merhem sürülmeli ve bu bölge bir bandajla sıkıca sarılmalıdır. Hacamat tedavisinin ardından cildin normal haline dönmesi ise yaklaşık olarak 10 gün kadar sürmektedir. Ayrıca, ıslak hacamat tedavisi vücudu toksin ve zararlı maddelerden arındırdığından dolayı , sağlıklı olarak kabul edilmektedir ve iyileşmeyi hızlandırdığı tahmin edilmektedir.

Hacamatın faydaları

İngiliz Hacamat Derneği, hacamat tedavisinin birçok sağlık sorununun çözümüne yardımcı olabileceğini düşünmektedir. Her ne kadar bu görüşler tam olarak desteklenmemiş olsa da, hacamatın iyi geldiğine inanılan sağlık sorunları şu şekildedir;
  Anemi ve hemofili gibi kan hastalıkları
  Artrit ve fibromiyalji gibi romatizmal hastalıklar
  Kısırlık ve jinekolojik hastalıklar
  Egzama ve akne gibi cilt problemleri
  Yüksek tansiyon
  Migren
  Endişe ve depresyon
  Alerji ve astıma neden olan bronşiyal tıkanıklar
  Varis
  İltihap ve ağrı azaltıcı
  Mental ve fiziksel rahatlama
ÖNEMLİ NOKTA! Diğer çoğu alternatif tedavi yöntemlerinde olduğu gibi, hacamat tedavisinin de ne kadar fayda sağladığı ve ne kadar güvenilir olduğu hala tartışılmaktadır. Ayrıca, hacamat tedavisi üzerine yapılan çalışmalar da hala tam net bir sonuca varmadan devam etmektedir. Bu bağlamda, hacamatın zararlı ve faydalı etkileri hakkında daha fazla bilgiye ihtiyaç duyulmaktadır.

Hacamatın zararları

Hacamat eğer bilinçsiz kişiler tarafından, yanlış tedavi şekilleri ile ve hijyenden uzak ortamlarda yapılırsa çeşitli sağlık problemlerine yol açabilmektedir. Bunlara örnek olarak;
  Cilt yanıkları
  Cilt enfeksiyonları
  Ağrı ve acı
  Cilt yaraları ve morluklar


Hacamat tedavisi kimlere uygulanmamalıdır?
  Hamile bayanlara
  Derin damar trombozu varlığı,
  Bir ülser yani yaranın mevcut olması halinde,
  Bir atardamar üzerine denk gelen hacamat uygulaması,
  Hissedilebilir bir darbe oluşturacak şekilde yapılan hacamat uygulaması,
  Kanser hastaları
  Kas spazmı yaşayan kişiler
  Kas yırtılması yaşayan kişiler
Hacamat yaptıranların yorumları

Daha önce hacamat yaptırdıysanız bu içeriğimizin altına olumlu ve olumsuz tecrübelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Tecrübe çoğu zaman bilgiden daha değerlidir.

KAYNAK: Hemsire.Com