Reklam
Reklam
Bugün
Reklam

Edremit Belediye Başkanı İsmail Say Tubittum konuştu

Van Edremit Belediye Başkanı Av. İsmail Say, Tubittum konuk olarak genel değerlendirmede bulundu.

15 Aralık 2022 - 12:45
Güncelleme: 19 Şubat 2024 - 23:35
TAKİP ETTAKİP ET

Başkanlık sürecinde kafasındaki projelerin çoğunu hayata geçirdiğini söyleyen Başkan Say, şu ifadelerde bulundu: “Kısa süreye çok fazla iş sığdırdık ve bu da bizi mutlu etti. Seçim çalışmaları döneminde arkadaşlarımızla bir proje ekibimiz vardı ve ekimizle beraber saha çalışması yaptık. Bu çalışmalarımızda, Edremit'in sahilden ibaret olmadığını, sahil alanı dışında da diğer alanların yapılması gerektiğini fark ettik. Görevi alınca da bu çalışmaları belediyemizde kullandık.”

Ayakta Kalan Tek Kent Ormanını Hayata Geçirdik
Hayata geçirmiş olduğu projelerle Edremit ilçesini, Van’ın gözde merkezleri arasına koyan Başkan Say, yapmış olduğu tüm çalışmaları şöyle dile getirdi: “Bölgenin ilk Millet Bahçesini açtık. Millet bahçesi, bütün panoramik manzaraya sahip bir nokta olma özelliğiyle de dikkat çekecek. 
Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi arasında 35.000 metrekare ‘Yeni Doğan Hatıra Ormanı’ oluşturduk. Bu anlamda yeşille birlikte bölgenin en büyük Kent ormanını hatta ayakta kalan tek kent ormanını hayata geçirdik. Önümüzdeki 10-15 yıl içerisinde Edremit'in, güzel bir kent ormanı olacak. Biz de bunu kazandırmaya vesile olmuş olacağız. 
500 öğrenci kapasiteli, içinde kütüphane, derslik, EBA merkezi ve çok amaçlı salonların olduğu ‘Sürekli Eğitim ve Kültür Merkezimizi’ açtık. 4500 metrekare alan üzerine kurulu, kitap kafe, yürüyüş yolu, bisiklet yolu, çocuk oyun grubu ve oturma bankları gibi birçok oyun gurubunu içinde barındıran Şabaniye Millet Parkı’mızı açtık. 
Turizme katkı sunacak olan bölgenin ilk Dalış Okulu’nu ilçemize kazandırdık.  430 kilometre çevresi olan Van Gölü gibi bir kıymetin etrafında bir tane bile dalış ortamı yoktu. Bu anlamda su altı dalında Türkiye'de marka olan Tahsin Ceylan hocamızın farkındalığıyla dalış okulu tarzında bir okul yaptık. Yaklaşık her yıl 250 ile 500 arasında dalış severi hatta hayatında ilk defa su ile buluşan vatandaşlarımızı dalışa götürüyoruz. Özellikle Marmara'da, Akdeniz'de, Ege'de dalış okulları var. Hatta deniz olmayan yerlerde bile var. Ama Van’ımızda bugüne kadar yoktu. Dalış çok kıymetli ve önemli bir spor dalı. Özellikle kültür etkileşimi ve şehrimizin tanıtımına ciddi bir katkı sağlayacak. 
İlçemizin ikinci, Van’ın ise ilk Kent Ormanı özelliği taşıyan 300 dönümlük arazinin 190 dönümlük alanına binlerce ağacı toprakla buluşturduk. Eski TOKİ Kent Ormanı, Süphan Mahallesi Kent Ormanı, Tüm orta refüjler ve yaptığımız dağıtımlar toplamında 43 bin adet ağaç dikimi ve dağıtımı gerçekleştirdik. İlçemize yeşil alan kazandırma çalışmaları kapsamında 91.000 metrekare yeni çim alanı tesis ettik. Pandemi ile birlikte çiftçilerimize katkı sunmak adına 500 bin adet sebze fidesi dağıttık. 
50 adet yeni oyun grubu kurulumunu yaptık. Ayrıca ilçemizin birçok mahallesinde oyun grubu yapımı devam etmektedir. Zaman içerisinde yıpranan, kırılan yaklaşık 560 adet oyun grubu, kamelya ve bank onarımını yaptık.
Likya’dan sonra Türkiye’nin en uzun ikinci tarihi yürüyüş yolu olan 70 km’lik ‘URARTU Kültür Koridoru Menua Uygulama Projesi’ni tamamladık. 
25 ayrı noktada olmak üzeri ‘Halk Ekmek’ Projesini hayata geçirdik. Mahallelerimize semt parkları kazandırdık. 
7000 metrekare alana sahip ve endemik bitki türlerinin koruma altına alındığı ‘Edremit Bahçesi’ni kurduk. 
Edremit merkezde taksi durağı olmaması sebebiyle ilçemize 2 adet yeni taksi durağı kazandırdık. Kaliteli hizmet verebilmek adına 20.000 metrekare alana ‘Makine İkmal Kampüsü’ oluşturduk. 
Fen İşleri, Temizlik, Park Bahçeler ve saha birimlerimiz hizmetlerini burada yürütmektedirler. Yöresel Ürünler Pazarımızı tamamlayarak halkımızın hizmetine açtık. Çok amaçlı konteyner toplama aracından oluşan ‘Yeni Teknoloji ile Çöp Toplama Sistemine’ geçtik. 
Bölgenin ilk ve tek Glutensiz Fırın/Kafe Park Projemizi tamamlayarak hizmete açtık. Kamuoyunun takdirini toplayan cafemizde çeşitli ürünler üretilerek Van ve bölge illerdeki çölyaklılara ulaştırılıyor. 
Sosyal Belediyeciliğin en güzel örneklerinin sergilendiği belediyemizde ilçede ikamet eden üniversite öğrencilerimizden 330 kişinin ulaşım ücretlerini karşılıyoruz. Temel belediyecilik çalışmalarının yanı sıra, sosyal belediyecilik hizmetleriyle de vatandaşlarımızın yanında olmaya devam ediyoruz. Hayata geçirdiğimiz Edremit Kart Projesi ile ailelerimiz alışverişlerini bu kart ile gerçekleştiriyor.
Belediyemize bağlı Aile Toplum Merkezimizi hizmete açtık. Merkezimizde futbol, boks, voleybol, hentbol, basketbol, dart, okçuluk, plates, masa tenisi ve badminton kursları verilirken, kadınlarımız için dikiş-nakıştan Kur’an-ı Kerim öğrenmeye bilgisayardan el sanatlarına ve aynı zamanda kreş hizmeti de verilmektedir. İlçemizin ilk Engelsiz Yaşam Merkezini hizmete açtık. 
Engelli vatandaşlarımız ve ailelerinin yaşadıkları en büyük sorunu 3 Aralık Dünya Engeliller Günü’nde merkezimizi açarak çözüme kavuşturduk. Dr. Miyazaki Anıt Koru Parkın ilk etabını geçtiğimiz yıllarda bu yıl ise ikinci etabını da tamamlayarak hizmete açtık. Bölgenin en büyük 4000 metrekare modern sera kurulumunu gerçekleştirdik. Seramızda; sebze fidesi, mevsimlik çiçek üretimi, gül üretimi, tıbbı aromatik gibi bir çok üretim yapılmaktadır. Sahilde yapılan, İskele Cafe ve Bisiklet Durağımız hizmete açıldı.”

Edremit'teki Bütün Mahalleleri Donatacağız
Başkan Say, “Hazırlıklarımızı tamamladık ve projelerimizi hayata geçirdik. Özellikle kadınlar, çocuklar ve gençlerle ilgili birçok proje hayata geçirdik. Bu projelerimizin birçoğu sadece Edremit'te değil bölgede de ilk oldu” diyerek çalışmaları devam eden projeler hakkında da şu ifadelerde bulundu: “Edremit'teki bütün mahalleleri, sporundan sanatına kadar tüm alanlarla donatacağız. Bu amaçla devam eden projelerimiz var. 
Denizcilik, otelcilik alanında eğitim gören üniversite öğrencilerinin staj yapacağı bir uygulama oteli 30 oda, deniz üzerinde hem konaklama, hem restoran kafe hem de toplu organizasyonların yapılacağı ‘Yüzen Otel Projemizin’ yapımı sürüyor. Seyir Cam Terası Projesi, proje aşamasına gelmiştir. 
Gençlerimizin spora yönlendirilmesi için modern fiziki mekanlar oluşturuyoruz. Yapımı devam eden ve 2022 yılı içerisinde teslim edilecek olan yarı olimpik yüzme havuzumuz ile spor aktiviteleri genişliyor. İçerisinde spor aktivitelerin yapılacağı Gençlik Merkezimizde 7’den 70’e herkesin spor yapacağı alanlar açıyoruz. 2022 yılı içerisinde teslim edilecek olan merkezimiz ile ilçemiz sporun üssü oluyor. Yatırım programımızda bulunan 1000 kişilik ilçe stadyumu projemizin yapımı devam etmektedir. 2022 yılı içerisinde teslim edilecektir. Spora ve sporcuya verdiğimiz önemle çocukların ve gençlerin spora kazandırılması amacıyla yatırım programımızda yer alan 5 adet semt sahamız bitme aşamasına geldi. Havaalanı kavşağında başlayacak olan bisiklet yolu projemizin çalışmaları tamamlandı. Kısa bir süre içerisinde uygulamaya geçilecektir. 
Mevcut sahil bandımızın devamı olan 2’nci etap da ön çalışmalar tamamlanarak yapım aşamasına geçildi. 37.000 Metrekarelik alana sahip Millet Bahçesi hakim bir noktada yer almakta. Yapım çalışmaları devam etmektedir. İlimiz ve bölgemizin en büyük tatil ve turizm merkezi kuruluyor. Edremit ve Gevaş ilçeleri arasında bulunan Dönemeç Deltasındaki alan aynı zamanda Resmi Gazetede yayımlanan kararla ‘Kesin Korunacak Alan’ olarak ilan edilmiştir. Urartu Şamran Bahçesi Projesi, Proje aşamasına gelmiştir. Sahil Park ve Cafe projesinde, İhale aşamasına geçildi.”

Edremit’imizin Yıllardır Süren Altyapı Sorunu
Başkan Say, “Projelerinde neredeyse çoğu gitti azı kaldı. 2023 yılı içerisinde üçünü de tamamlamış olacağız. Yeni Edremit, eski Edremit'in güzelliklerine ve yaşam konforuna değer katan bir Edremit olacak ve daha yaşanılabilir bir Edremit olacak. Bizlerde bu çorbada tuzumuz olduğu için bu vesile ile mutlu olacağız” diyen Başkan Say, yakın zamanda tamamlanacak olan çalışmalara da değinerek şu ifadelerde bulundu: ”37 Km asfalt serimi gerçekleştirildi. Aynı zamanda 2022 yılında sezon sonuna kadar 15 km daha asfalt yol yapımı  gerçekleştirilecektir. Yılsonu hedefi ile birlikte toplam 52 Km Asfalt çalışması tamamlanmış olacaktır.
152.000 (152 bin) m2 parke taşı yol çalışması gerçekleştirilmiş olup 2022 yılında sezon sonuna kadar 75.000 ( 75 bin) m2 daha parke taşı yol çalışması gerçekleştirilecektir. Yılsonu hedefi ile birlikte toplam 227.000 m2 parke taşı yol çalışması tamamlanmış olacaktır.
288 Km stabilize yol yapım çalışmaları gerçekleştirilmiştir. İhtiyaca binaen stabilize çalışmalarımız devam edecektir.
65 Km yeni imar yolları açılmış olup 2022 yılında sezon sonuna kadar 10 Km daha yeni imar yolu açılacaktır. Yılsonu hedefi ile birlikte toplam 75 km yeni imar yolu açma çalışması tamamlanmış olacaktır.
11 Km drenaj çalışması gerçekleştirilmiş olup 2022 yılında sezon sonuna kadar 1.5 Km daha drenaj çalışması planlanmaktadır. Yılsonu hedefi ile birlikte toplam 12.5 km drenaj çalışması tamamlanmış olacaktır.
Merkez mahallelerimiz başta olmak üzere 4 yılda; 30 bin ton asfalt yama çalışması, 25 bin m2 de parke yama çalışması yapılmış olup çalışmalarımız devam etmektedir.
İlçe sınırlarımız içerisinde 1 adet yarı olimpik yüzme havuzu, 1 adet gençlik merkezi, 1 adet 1000 kişilik trübin ve 5 adet spor sahası yapım işi devam etmekle birlikte, sosyal belediyeciliğin göstergesi olarak da okul, cami, taziye evi ve ihtiyaç sahibi ailelerin evlerine; yapım, bakım ve onarım çalışmaları devam etmektedir.
Edremit’imizin yıllardır süren altyapı sorunu, yapılan proje kapsamında tamamlanmak üzere. Çalışmalar aralıksız devam ederken yaklaşık 500 günden daha kısa bir sürede teslim edilecek.”dedi.


Van Haber