Anasayfa
  • Van Haber
  • Van
  • Van Gazetesi
  • Van Haberleri
  • Bilim-Teknoloji Turizm Dünya Eğitim Ekonomi Güncel Gündem Kültür-Sanat Magazin Sağlık Spor Siyaset
  • Ara
SON DAKİKA:
16:47
Van Haber - VAN BASIN İL MÜDÜRÜ DEĞİŞTİ
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar Üye Paneli
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Reklam
  1. Haberler
  2. Van Haber
  3. Van TSO Yönetiminden 10 maddelik açıklamada bulundu
Van Haber
Yayınlanma: 14 Şubat 2021 - 15:13

Van TSO Yönetiminden 10 maddelik açıklamada bulundu

Vanhaber , Van’da sınır kapısının kapanması ve Ülkemiz batısında bulunan şehirlerin kara sınır kapıları açık ve havayolu ile ulaşımı mümkünken kara sınır kapılarımızın (Van, Ağrı, Hakkari) kapalı olmasını doğru bulmadıklarını ifade eden Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO) Yönetim Kurulu başkanı ve yönetimi, 10 maddelik açıklamada bulundu.

Van Haber
14 Şubat 2021 - 15:13
TAKİP ETTAKİP ET
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Van TSO Yönetiminden 10 maddelik açıklamada bulundu
VANHABER - VANGAZETESİ(HABER) Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO) Yönetim Kurulu başkanı ve yönetimi pandemi döneminin zorluklarını, bu süreçte iş yerlerini kapatan esnafların neler yapması gerektiğini, maaşlı olan vatandaşların empati kurmalarını istedi.

Yaşanan acı tabloya ekonomik daralma, sorun ve sıkıntılar eklenince ilimiz çıkmaz bir sokağa girmiştir. Pandeminin ülkemizde tespit edilmesinin hemen ardından Kapıköy Gümrük Kapımızın kapatılması can damarımızın kesilmesine neden olmuş, şehrimizin ana sektörü ve geçim kaynağı olan hizmet sektörünün durmasıyla birlikte ciddi ekonomik sorunlar ile karşı karşılaya kalınmıştır.

Yaklaşık 1 yıldır yakından takip ettiğimiz pandemi süreci sonucu Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO) olarak atılması gereken yeni adımların elzem olduğunu belirtmek isteriz. Çin’in Wuhan eyaletinde ortaya çıkan ve kısa zamanda tüm dünyayı etkisi altına alan Koronavirüs (COVİD-19) salgını ile mücadelede ülke ve il olarak yaklaşık 1 yılı geride bıraktık.

2020 yılının mart ayında ülkemizde görülen ilk vakanın ardından bugün itibariyle milyonlarca vatandaşımız salgına yakalandı, on binlerce kişi hayatını kaybetti. Ülkemizde olduğu gibi kentimizde de çok sayıda vatandaşımız salgına yenik düştü. Bu süreçte Koronavirüs’e canını siper eden sağlık çalışanlarımıza minnettarlığımızı bir kez daha tekrarlıyor ve onlara teşekkür ediyoruz.

Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO) Yönetim Kurulu başkanı ve yönetimi Bu kapsamda;

“1- Bilim insanlarının öngörülerine göre COVİD-19 salgını yapılacak olan aşılar ve alınacak tedbirler ile son bulacaktır. Tüm dünya için öngörülen sürenin 7 yıl olduğu belirtilirken ülkemiz için de sürenin yaklaşık 2,5-3 yıl olduğu tahmin edilmektedir. Bu nedenle, hepimiz pandemi ile yaşamayı öğrenmeliyiz. Hayatımızı şekillendirip, planlamamızı ve gelecek yaklaşımımızı yeniden gözden geçirmeliyiz.

2- Pandemi ile yaşamayı öğrenirken yapılacak olan aşı ile diğer sağlık tedavilerinin yanı sıra önerilen tedbirleri (Maske, Mesafe, Temizlik) alışkanlık haline getirmeliyiz. Bu alışkanlığımızı salgın sürecinden sonrada devam ettirmeli, hayatımızın her alanında tedbiri elden bırakmamalı ve bireysel tedbirler ve uygulamalara özen gösterilmeli.

3- Hali hazırda rutin ticari kapasite içerisinde faaliyet yürüten tüm işletmeler kapatılmak yerine gerekli tedbirler alınarak açık hale getirilmelidir. Belirlenecek olan kurallar, yapılacak olan görev tanımları kural hale getirilmelidir.

4- Ülkemiz batısında bulunan şehirlerin kara sınır kapıları açık ve havayolu ile ulaşımı mümkünken kara sınır kapılarımızın (Van, Ağrı, Hakkari) kapalı olmasını doğru bulmuyoruz. Pandeminin başından itibaren kapatılan gümrük kapılarımız ivedilikle açılmalıdır. İlimiz, bölgemiz ve ülkemiz için ekonomik katma değer oluşturan ve geçim kaynağımız olan gümrük kapılarının kapalı olması ciddi sorunlar oluşturmaktadır.

5- İnsanoğlu için en önemli mesele ve öncelik sağlıktır. Bu nedenle yaşanan ve yaşanabilecek salgınlar göz önüne alındığında sağlık sisteminin güçlendirilmesi gerekmektedir. Kamu harcamaları kısıtlanarak sağlık sistemi güçlü hale getirilmelidir.

6- Can güvenliği insan sağlığını doğrudan etkileyen devlet politikalarının temelini oluşturur. Ama onun yanında mal güvenliği sürdürülebilir can güvenliğinin ayrılmaz parçasıdır. Tek başına can güvenliğini sürdürülebilir kılmak mümkün değildir. Bundan dolayı can güvenliği ile mal güvenliği kavramı bir arada değerlendirilmelidir.

7- İş yeri uzun süre kapalı olan işverenler mali ve psikolojik olarak ciddi sorunlar ile karşı karşıya kalmıştır. Haddizatında çalışmak üzere yaratılan insanın doğasında çalışmak vardır. İnsanoğlunun bu aktivitesini aldığınız zaman hayatı yok edilmiş oluyor ve ciddi psikolojik sorunlar ile karşı karşıya kalıyor. Bu nedenle işverenlere mali ve psikolojik destekler verilmelidir. İnsanların çok zor durumda oldukları ve travmatik durumla karşı karşıya oldukları gözden kaçırılmamalıdır.

8- Hayatımızı ve süreci yöneten karar vericiler aylık maaşlarını alan insanlardır. Dolayısıyla salgın sürecinde ekonomik olarak en az etkilenenlerdir. Bizi yöneten ve süreçten en az etkilenen karar vericiler; istihdam yaratan, üretim yapanları kısıtlıyor. Tam da bu nokta maaş alanların maaş üretenler ile empati yapmaları gerekmektedir. Maaş alanların “işletmeleri kapatalım” demeleri çözüm olmadığı gibi doğru da değildir.

9- Sağlık gibi eğitim de olmazsa olmazımızdır. Avrupa ülkeleri ile kıyaslama yapıldığı zaman ülkemizde alınan tedbirlerin ne denli köklü olduğu görülmektedir. Avrupa ülkeleri bir şekilde kendi kuşaklarını eğitiyor ve büyük ölçüde yüz yüze eğitime devam ediyor. Ülke olarak eğitim konusunda ciddi anlamda geride kalmış durumdayız. Yüz yüze eğitime ivedilikle başlanmalıdır. Kayıp kuşak tehlikesi bizleri dünya liginden koparmaktadır. Harcamalarımızdan kısarak sağlığa yatırım yapmak doğrudur ancak geleceğimize yönelik eğitimin de bir o kadar önemlidir.

10-Pandemi öngörülemeyen bir sürece evrilmektedir. Tedbirler alınarak sürdürülebilir “Sağlık ve Ekonomik Yönetişim Anlayışı” öngörülmelidir
.”denildi.

Van GAZETESİ – 0544 409 0328
 
# van tso# van# sınır kapısı# pandemi# vanhaber# vangazetesi
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
Son Haberler
Van Haber - VAN BASIN İL MÜDÜRÜ DEĞİŞTİ
Van Haber - VAN BASIN İL MÜDÜRÜ DEĞİŞTİ
Van'da Tarihi Yıkım Tartışma Yarattı
Van'da Tarihi Yıkım Tartışma Yarattı
VATSO'DAN ODA SEÇİMLERİNDE EŞİT TEMSİL TALEBİ
VATSO'DAN ODA SEÇİMLERİNDE EŞİT TEMSİL TALEBİ
Van’da 7 Katlı Binada Korkutan Yangın!
Van’da 7 Katlı Binada Korkutan Yangın!
Van Sokakları Yenileniyor
Van Sokakları Yenileniyor
Çok Okunan Haberler
Van Haber - Gençler, Van'da Çamaşır Kazanı ile Isındı
Van Haber - Gençler, Van'da Çamaşır Kazanı ile Isındı
Van’da Nüfus Hizmetlerinde Adres Değişikliği
Van’da Nüfus Hizmetlerinde Adres Değişikliği
Van'da katır üzerinde 97 Kilo Uyuşturucu yakalandı
Van'da katır üzerinde 97 Kilo Uyuşturucu yakalandı
Son Yorumlananlar
Van Kültür Festivali Başlıyor: 9 Gün Sanat ve Müzik!
Van Kültür Festivali Başlıyor: 9 Gün Sanat ve Müzik!
Van Haber - Van'a yeni cazibe merkezi
Van Haber - Van'a yeni cazibe merkezi
Cebinizi Yakacak Zam Dalgası Geliyor!
Cebinizi Yakacak Zam Dalgası Geliyor!
Sağlık çalışanları için ikinci doz, 65 yaş üstü için ilk doz aşı uygulaması başladı
Sağlık çalışanları için ikinci doz, 65 yaş üstü için ilk doz aşı uygulaması başladı

Ana Sayfa
Van Haber
Van
Van Gazetesi
Van Haberleri
Bilim-Teknoloji
Turizm
Dünya
Eğitim
Ekonomi
Güncel
Gündem
Kültür-Sanat
Magazin
Sağlık
Spor
Siyaset
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Vefatlar
Yerel Haberler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Karikatürler
Anketler
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Van
  • Van Gazetesi
  • Van Haber
  • Van Haberleri
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Vefatlar
  • Üye Paneli
  • Yerel Haberler
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Karikatürler
  • Anketler
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitene Ekle
  • Van Haber
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Van Haber
Van Haberleri, Van Haber Gazetesi, Van Son dakika Haber, güncel haberlerin yanı sıra okuyucularına analizler, röportajlar ve özel dosyalarla da zengin bir içerik sunar. Böylece, Van ve çevresinde vanhaber, Van Haberleri, Sondakika van. Van Haber. Van Haber Gazetesi ve Van Haberleri tarafından kurulmuştur.
Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz. Yazılan yazılar yazarlara aittir. Van Gazetesi

Yazılım: Tumeva Bilişim

van haber