Anasayfa
  • Van Haber
  • Van
  • Van Gazetesi
  • Van Haberleri
  • Bilim-Teknoloji Turizm Dünya Eğitim Ekonomi Güncel Gündem Kültür-Sanat Magazin Sağlık Spor Siyaset
  • Ara
SON DAKİKA:
05:13
Van’lı Kadınlar, Dolma Sardılar - Van Haber
05:13
Van’lı Kadınlar, Dolma Sardılar - Van Haber
05:13
Van’lı Kadınlar, Dolma Sardılar - Van Haber
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar Üye Paneli
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Vatandaşlık isteyen yabancılar ikinci el konuta akın etti
Ekonomi
Yayınlanma: 19 Aralık 2022 - 11:40

Vatandaşlık isteyen yabancılar ikinci el konuta akın etti

Türk vatandaşlığı alabilmek için ülkeden konut satın alan yabancılar tarafından ikinci el konuta ciddi talep artışı yaşandı.

Ekonomi
19 Aralık 2022 - 11:40
TAKİP ETTAKİP ET
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Vatandaşlık isteyen yabancılar ikinci el konuta akın etti
Uzmanlar, bu durumun sektörü olumsuz etkilediğine değinirken, yıl sonuna kadar yabancılara yapılan konut satışlarından 7 milyar dolar civarında hasılat sağlanması bekleniyor.

Yabancılara vatandaşlık için konut satışı yapılması, uzun süredir ülke gündeminden düşmüyor. Uygulamaya birçok kesimden tepki gelirken, ekonomim.com yazarlarından Abdullah Tolu, bugün köşesinde konu hakkında bir yazı kaleme aldı. Tolu, yabancıların vatandaşlık için ikinci el konutları tercih ettiğini ifade etti.

"Yabancıların vatandaşlık için alacakları konutların sıfır veya ikinci el olması neyi değiştirir diye düşünmeyin" diyen Tolu, özellikle konut üretiminin ve dolayısıyla arzının azaldığı, buna paralel olarak konut fiyatları ile kiralarının fahiş yükseldiği bugünlerde konunun öneminin kendiliğinden ortaya çıktığını belirtti.

 

'YABANCIYA SATIŞTAN 7 MİLYAR DOLAR HASILAT ELDE EDİLECEK'


Yabancıların, Türkiye'nin daha çok 9-10 şehrinde konut sahibi olduğunu vurgulayan Tolu, "Bu şehirlerin de bazı bölgelerinde, mahallelerinde kümelenmiş durumdalar. Özellikle vatandaşlık veya oturum izni alabilmek için buralardan konut satın alıyor, sonra aldıkları konutlarda ya kendileri oturuyor ya da satın alma bedellerini dikkate alarak yüksek bedellerle kiraya veriyorlar" diye yazdı.

Konut sektörünün ülkede 3 önemli sektöründen birisi olduğuna dikkat çeken Tolu, "Şu an yabancılara konut satışları doğrudan yabancı yatırımlar arasında en önemli kalemlerden birisi. Yıl sonuna kadar, yabancılara yapılan konut satışlarından 7 milyar dolar civarında hasılat sağlanması bekleniyor. Bu hem ülkemiz hem de konut sektörü açısından son derece önemli" ifadelerini kullandı.

SEKTÖRÜ OLUMSUZ ETKİLİYOR'


Abdullah Tolu, yabancıların vatandaşlık dahil gayrimenkul yatırımlarında ikinci el konuta yönelmelerinin konut sektörünü olumsuz yönde etkilemeye başladığını vurgulayarak "Yani, yabancıların ülkemize yaptığı doğrudan yatırımlarda gayrimenkul sektörünün yeri her geçen gün artarken, talebin ikinci el konuta kayması tüm dengeleri değiştirdi. Bunun yanı sıra, ikamet (oturum) iznine yönelik konut talebi de, yükselen fiyatlar dikkate alındığında, ikinci el konuta kaydı" dedi.

 

Tolu'ya göre tüm bunlar, yeni konut projelerini ve dolayısıyla konut üretimi ve arzını olumsuz yönde etkiliyor. İkinci el konuta kayan yabancı talebi vergi kaybına da neden oluyor.

'VERGİ KAÇAKÇILIĞININ ÖNÜNÜ AÇIYOR'


Yabancı talebinin ikinci el konuta yönelmesi, konut sektörünü olumsuz yönde etkilemesinin yanında, ciddi vergi kayıp ve kaçağına da neden oluyor. Özellikle yabancılar tarafından iktisap tarihinden itibaren 5 yıl içerisinde ancak 3 yıllık zorunlu satmama süresinden sonra elden çıkarılan konutlarda, değer artış kazancına ilişkin gelir vergisi olmak üzere ciddi vergi kayıp ve kaçağı söz konusu. Bunun kısa süre içerisinde takibi ve kontrol altına alınması ise şu an için pek mümkün görünmüyor.

# konut# yabancı# ikinci el konut
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
Son Haberler
Van Kent Meydanı Bir İlke Daha Tanıklık Edecek
Van Kent Meydanı Bir İlke Daha Tanıklık Edecek
Ortadoğu Gerginliği Van’da Altın Fiyatlarını Zirveye Taşıdı
Ortadoğu Gerginliği Van’da Altın Fiyatlarını Zirveye Taşıdı
Van YYÜ’den Türkiye Şampiyonluğu
Van YYÜ’den Türkiye Şampiyonluğu
Van Haber - Vanlılar dikkat! Güneş bu hafta yakacak!
Van Haber - Vanlılar dikkat! Güneş bu hafta yakacak!
Van Haber - Van Halkı Gazze ve İran İçin Sokağa Çıktı
Van Haber - Van Halkı Gazze ve İran İçin Sokağa Çıktı
Çok Okunan Haberler
Oridvian, Van'da Kuruldu - Van Haber
Oridvian, Van'da Kuruldu - Van Haber
Van'da Motor Faciası 
Van'da Motor Faciası 
Van Haber - Van Büyükşehir’de Yeni Atamalar Yapıldı
Van Haber - Van Büyükşehir’de Yeni Atamalar Yapıldı
Son Yorumlananlar
Van'da Hüsrev Paşa İlkokulu 4-B Sınıfı Mezuniyet Coşkusu
Van'da Hüsrev Paşa İlkokulu 4-B Sınıfı Mezuniyet Coşkusu
Vanspor Tarihinin En Yüksek Bütçesini Kullandı
Vanspor Tarihinin En Yüksek Bütçesini Kullandı
2800 Yıllık Şamran Suyu Artık Akmıyor
2800 Yıllık Şamran Suyu Artık Akmıyor
Van'da 1 otomobil çalındı ve sonrası...
Van'da 1 otomobil çalındı ve sonrası...

Ana Sayfa
Van Haber
Van
Van Gazetesi
Van Haberleri
Bilim-Teknoloji
Turizm
Dünya
Eğitim
Ekonomi
Güncel
Gündem
Kültür-Sanat
Magazin
Sağlık
Spor
Siyaset
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Vefatlar
Yerel Haberler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Karikatürler
Anketler
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Van
  • Van Gazetesi
  • Van Haber
  • Van Haberleri
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Vefatlar
  • Üye Paneli
  • Yerel Haberler
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Karikatürler
  • Anketler
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitene Ekle
  • Van Haber
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Van Haber
Van Haberleri, Van Haber Gazetesi, Van Son dakika Haber, güncel haberlerin yanı sıra okuyucularına analizler, röportajlar ve özel dosyalarla da zengin bir içerik sunar. Böylece, Van ve çevresinde vanhaber, Van Haberleri, Sondakika van. Van Haber. Van Haber Gazetesi ve Van Haberleri tarafından kurulmuştur.
Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz. Yazılan yazılar yazarlara aittir. Van Gazetesi

Yazılım: Tumeva Bilişim

van haber