Anasayfa
  • Van Haber
  • Van
  • Van Gazetesi
  • Van Haberleri
  • Bilim-Teknoloji Turizm Dünya Eğitim Ekonomi Güncel Gündem Kültür-Sanat Magazin Sağlık Spor Siyaset
  • Ara
SON DAKİKA:
14:26
Son dakika Van Haber! Van’da bir iş işletmeye operasyon!
12:07
07:30 Otobüsü - Van Haber
09:48
Akkoş: Paydaşlarımızla Adil Bedeller Belirleyeceğiz - Van Haber
05:48
Van Denizcilik Lise Öğrencileri Feribot Eğitiminde - Van Haber
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar Üye Paneli
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Van Haber
  3. Yetkin, "Van'ın ihracat hacmi 39 milyon dolara ulaştı"
Van Haber
Yayınlanma: 12 Aralık 2024 - 00:09

Yetkin, "Van'ın ihracat hacmi 39 milyon dolara ulaştı"

Van Teknokent Genel Müdürü Yasemin Yetkin'in İhracat Süreçleri ve Devlet Destekleri Eğitim Programında yaptığı açıklamada: "Van’ın toplam ihracat hacmi 39 milyon dolara ulaşmış durumdadır."dedi.

Van Haber
12 Aralık 2024 - 00:09
TAKİP ETTAKİP ET
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Yetkin,
Ticaret Bakanlığı, Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO) ile Van Teknokent işbirliğinde, “İhracat Süreçleri ve Devlet Destekleri Eğitim Programı” düzenlendi.

Van Teknokent Genel Müdürü Yasemin Yetkin ise, “Van, tarihi ve kültürel zenginlikleriyle tanınan bir şehir olmasının yanı sıra, ekonomik potansiyeliyle de Doğu Anadolu Bölgesi’nin en dinamik noktalarından biridir. 2023 yılı itibarıyla, Van’ın toplam ihracat hacmi 39 Milyon dolara ulaşmış durumdadır. Bu rakam, bölgenin uluslararası ticaret arenasında yer aldığını göstermektedir. Ancak, bu rakam bizim için sadece bir başlangıçtır. Van’ın potansiyelini düşündüğümüzde, daha geniş pazarlara açılmak ve daha büyük hedeflere ulaşmak için çok daha fazlasını yapmamız gerektiği açıktır.” Diye belirtti.

“SİZLERE REHBERLİK EDECEKTİR”

“Bugün burada bir araya gelmemizin temel amacı, ihracat süreçlerini daha verimli bir şekilde yönetmek ve devletimizin sunduğu teşviklerden en etkin şekilde yararlanmanın yollarını öğrenmektir.” Diyen Yetkin son olarak şu ifadeleri kullandı:

“İhracat, yalnızca ekonomik bir faaliyet değil, aynı zamanda kültürel etkileşim ve uluslararası iş birliğini geliştiren stratejik bir adımdır. Bu bağlamda, firmalarımızın ihracat süreçlerinde daha bilinçli hale gelmeleri, devlet desteklerini etkin bir şekilde kullanmaları ve küresel rekabette güçlü bir yer edinmeleri büyük önem taşımaktadır. Devletimizin sunduğu destekler, girişimcilerimizin ve firmalarımızın uluslararası pazarlara açılma yolunda en büyük avantajlarından biridir. Ancak, bu desteklerden en verimli şekilde yararlanmak için doğru bilgiye sahip olmak, stratejik kararlar almak ve iş birliği kültürünü geliştirmek gerekmektedir. İşte bugün düzenlenen bu eğitim programı, bu yolda sizlere rehberlik edecektir.”

“VERİMLİ BİR TOPLANTI OLMASINI DİLİYORUM”

Programın açılışında konuşan Van TSO Başkan Vekili Fevzi Çeliktaş şunları söyledi: “Van olarak ihracatımız istenilen seviyede değil. Yanı başımızda yer altı kaynakları zengin, petrol devi bir ülke olan İran var. Ancak biz bu potansiyeli kullanamıyoruz. İhracatımızı nasıl artırabiliriz, neler yapabiliriz ya da yapmalıyız diye Van TSO olarak çalışıyor ve bu noktada girişimlerde bulunuyoruz. Bugünde ihracat konusunda verilen destekler hakkında odamız ev sahipliğinde bir program gerçekleştiriyoruz. Şehrimiz adına olumlu ve verimli bir program olmasını temenni ediyor, bu tür toplantıların artması gerektiğini diliyorum.”

KESİNTİSİZ DEMİRYOLU HATTI

Van’ın ihracat konusunda sorunlarına değinen Çeliktaş, “Bunların en başında kesintisiz demiryolu hattı geliyor. 2015 yılında İran’a demir ihracatı yapmak için şehrimizde girişimler oldu. İskenderun’dan trene yüklenen demirler, demiryolunun bitmesi nedeniyle Tatvan’da indirilmek zorunda kaldı. Van-Tatvan arasında kesintisiz demiryolu ağı olmaması nedeniyle getirilen ürünler feribotlar aracılığıyla Van’a ulaştırılıyor. Bu da zaman, en önemlisi maliyet kaybı demek. Ne yazık ki dünyanın hiçbir yerinde feribotun üzerinden tren vagonları taşınmıyor. Bu bizim şehrimize özgü bir durum. Bu ulusal bir sorun. 100 kilometrelik yol için kesintisiz demiryolu hattının ivedilikle yapılması gerekiyor.” Dedi.

ÇELİKTAŞ: VAN’DA İHTİSAS GÜMRÜĞÜ YOK

“İlimizde bir İhtisas Gümrüğü yok. Daha önce verilen gümrük yetkisi zaman içerisinde ülkeler arası yaşanan sorunlar nedeniyle kaldırıldı” diyerek konuşmasını sürdüren Çeliktaş şöyle devam etti: 

“Bu yüzden bizim için olmazsa olmaz olan bir İhtisas Gümrüğümüz ne yazık ki yok. Şöyle bir örnek vereyim. Cam İhtisas Gümrüğü’nün yetkisi Trabzon ve Kayseri’de var. Buradan giriş yapacak olan ürünlerin gümrüğü bu iki şehirde yapılıp tekrardan buraya geliyor. Ciddi anlamda yine zaman ve maliyet kaybı meydana geliyor. Bu nedenle bizim uluslararası ticaretimiz gelişmiyor. Tüm ülkeler ihracat yapmak ister. Bununla birlikte ithalatta yapar. İthalat yaptığınız zaman muhakkak ki ihracatta yapılıyor. Biz yıllarca İran’dan yaş sebze-meyve alırken, İran’a da Gaziantep’in kilimini, İnegöl’ün mobilyasını ve kendi şehrimizin ürünlerini İran’a ihraç ettik. “

“İHRACAT RAKAMLARI ÇOK KOMİK RAKAMLAR”

Van’daki ihracat rakamlarının komik olduğunu söyleyen Çeliktaş, “Van gibi bir sınır ilinin, İran’a komşu ilin ülke genelinde 39-40 milyon dolar ihracat rakamları çok komik rakamlardır. Tabi bizim ihracatımızda kayıt dışı rakamlarda var. Bizim şehrimizde ihracat yapan birçok firmanın merkezi burada olmadığı için ihracat rakamları Van’a değil, merkezi olan illere yansıyor. Bunu da göz önünde bulundurmamız lazım. Bunun yanı sıra bavul ticareti yapılıyor. Yapılan bavul ticareti de ihracat rakamlarına yansımıyor. Bizim ihracat rakamların bu denli küçük olması nedeniyle Eximbank gibi önemli bir kuruluşu şehrimize getiremiyoruz. Eximbank’ın İlimizde olması ve bizim bundan faydalanmamız gerekiyor.” İfadelerini kullandı.

ÇELİKTAŞ: SORUNLAR ÇÖZÜLMELİ

Van’ın ihracat konusundaki sorunlarını sıralayan Çeliktaş son olarak şunları söyledi: “İlimiz ihracat rakamlarının artması adına; Kesintisiz demiryolu hattının tamamlanması, Kapıköy Sınır Kapısı’nın transit ticarete açılması, Kapıköy’e İhtisas Gümrüğü yetkisi verilmesi, Eximbank Van’da hizmet vermesi, İran bankalarının İlimizde şube açması, Kapıköy’e STM sahası yapılması, DAİB Genel Sekreterliği Merkezi’nin Van’da olması gerekiyor. Bu ve bunun gibi daha birçok sorunumuz var. Bunlar çözülmediği ve hayata geçmediği sürece ihracatımızın artması ve ticaretimizin gelişmesi söz konusu olamayacaktır.”

Programda selamlama konuşması yapan Ticaret İl Müdürü Derya Ayaydın, eğitimin hayırlı olmasını diledi.

Program teşekkür belgelerinin takdimi ve hatıra fotoğrafı çekimi ile son buldu.

Toplantıya; Van TSO Yönetim Kurulu Başkan Vekili Fevzi Çeliktaş, Ticaret İl Müdürü Derya Ayaydın, Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürü Abidin Göksoy, Van Teknokent Genel Müdürü Yasemin Yetkin, İŞGEM Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Adnan Selçuk’un yanı sıra eğitim için Ticaret Bakanlığı Ticaret Uzmanları Bünyamin Kutlu, Mustafa Yılmaz ve Ali Burak Boztaş, Ticaret Uzman Yardımcıları Emine Sarıca, Onur Deniz Taştan ve Hilal Tekin, TOBB Personeli Merve Tek, ithalat ve ihracat yapan firma yetkilileri katılım sağladı.

Van - Van Haber - Van Gazetesi - Van Haberleri

# Van# ihracat# Milyon
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
Son Haberler
İnci Kefaline Göç Öncesi destek
İnci Kefaline Göç Öncesi destek
Son dakika Van Haber! Van’da bir iş işletmeye operasyon!
Son dakika Van Haber! Van’da bir iş işletmeye operasyon!
Vanspor Final İçin Sahada! Gözler Aksaray'da
Vanspor Final İçin Sahada! Gözler Aksaray'da
07:30 Otobüsü - Van Haber
07:30 Otobüsü - Van Haber
Van'da Kınalı Keklik avına 40 bin TL ceza kesildi
Van'da Kınalı Keklik avına 40 bin TL ceza kesildi
Çok Okunan Haberler
Van'da Genç Bir Can Daha Silahların Gölgesinde Soldu
Van'da Genç Bir Can Daha Silahların Gölgesinde Soldu
Van'da 40 yıllık Esnaf, hayatını kaybetti - Van Haber
Van'da 40 yıllık Esnaf, hayatını kaybetti - Van Haber
Son Dakika Van Haber - Van Milletvekili Trafik Kazası Geçirdi
Son Dakika Van Haber - Van Milletvekili Trafik Kazası Geçirdi
Son Yorumlananlar
Van'da ev yapanlar bu habere dikkat! Vali Açıkladı
Van'da ev yapanlar bu habere dikkat! Vali Açıkladı
Son Dakika Van Haber - Van'da çevre yolu bu yıl açılacak
Son Dakika Van Haber - Van'da çevre yolu bu yıl açılacak
Metin Tokaş, Ehmedê Xanî Derneği Başkanlığına Seçildi
Metin Tokaş, Ehmedê Xanî Derneği Başkanlığına Seçildi
Vana Beklenen Kar Geliyor, Yarına Dikkat!
Vana Beklenen Kar Geliyor, Yarına Dikkat!

Ana Sayfa
Van Haber
Van
Van Gazetesi
Van Haberleri
Bilim-Teknoloji
Turizm
Dünya
Eğitim
Ekonomi
Güncel
Gündem
Kültür-Sanat
Magazin
Sağlık
Spor
Siyaset
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Vefatlar
Yerel Haberler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Karikatürler
Anketler
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Van
  • Van Gazetesi
  • Van Haber
  • Van Haberleri
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Vefatlar
  • Üye Paneli
  • Yerel Haberler
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Karikatürler
  • Anketler
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitene Ekle
  • Van Haber
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Van Haber
Van Haberleri, Van Haber Gazetesi, Van Son dakika Haber, güncel haberlerin yanı sıra okuyucularına analizler, röportajlar ve özel dosyalarla da zengin bir içerik sunar. Böylece, Van ve çevresinde vanhaber, Van Haberleri, Sondakika van. Van Haber. Van Haber Gazetesi ve Van Haberleri tarafından kurulmuştur.
Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz. Yazılan yazılar yazarlara aittir. Van Gazetesi

Yazılım: Tumeva Bilişim

van haber