Avrupa Hareketlilik Haftası’nın 2019 yılında toplamda 48 ülke’nin 2 bin 216 noktasında daha çok Belediyelerin organize ettiği çeşitli aktiviteler ile görkemli kutlamalar yapıldı.
Türkiye’de de 61 farklı noktada Belediyelerin organize ettiği faaliyetler
gerçekleştirilirken, van’da biyolojik Çeşitlilik araştırma derneği (BİYOÇAD)’nin 16-22 Eylül tarihleri arasında bir hafta boyunca “Birlikte Yürüyelim / Walk with us” temasıyla gerçekleştirilen programlara binlerce insanın katılımıyla görkemli etkinlikler gerçekleştirildi.
En son pazar günü Van Denizi kıyısında yapılan 70 km’lik Bisiklet turu ile Avrupa Hareketlilik faaliyetlerinin en doğu ucunda finali yapıldı. İskele 15 Temmuz Şehitler Parkında saat 10.00’da başlayan bisiklet turu sırasıyla Darüsselam Parkı, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Karasu deresi kenarından Arısu ve Mollakasım’dan geçilerek yaklaşık 4 saatlik bir sürüşün ardında Mollakasım Mavi Bayraklı Halk Plajında sonlandı. Burada katılımcılara Ayran aşı ve Van Balığı ikram edildi. Biyolojik Çeşitlilik Araştırma Derneği, Van gölü Aktivistleri, Van Pedalşörler Derneği ile vangölü Doğa sporları kulübü üyelerinin katıldığı ‘Büyük Van Denizi Bisiklet Turu’ ile temel amaçlarını insan sağlığı ve sakin kentler oluşturmanın yanında, CO2 emisyonu ile obezite konularına dikkat çekmek, özellikle insanların günlük yaşamında yürümeyi, bisiklet kullanmayı ve toplu taşımayı teşvik etmek olduğunu ve özellikle bundan sonra Van’ın Bisiklet ile anılması gerektiğinin altını çizen BİYOÇAD Dernek Başkanı Prof. Dr. Fevzi Özgökçe “Umudumuz ve ümidimiz odur ki gelecekte ‘Van Bisiklet Diyarı’ olarak anılsın. Tıpkı Hollanda da her şehirde olduğu gibi Van’da da her ilçede Bisiklet yolları ve bir anda binlerce bisikleti park edebileceğimiz Bisiklet parkları olsun. Bu gaye ile her yıl değişik gün ve haftalarda Bisiklet kullanımının artırılması ve bu farkındalığın oluşturulması için tüm kamu kurum ve kuruluşları ile tüm sivil toplum örgütlerini bu konuda farkındalığın artırılması amacıyla etkinlikler yapmaya davet etti. Hollanda’nın nüfusunun yaklaşık olarak 17 milyon olduğu ve mevcut bisiklet sayısının yaklaşık olarak 23 milyon olduğunun altını çizen Özgökçe neden gelecekte de Van’daki Bisiklet sayısı da Van nüfusundan fazla olmasın!” dedi.
BİYOÇAD Dernek Başkanı Prof. Dr. Fevzi Özgökçe “16-22 Eylül tarihleri arasındaki 1 Hafta boyunca başta ilk, orta ve liseler olmak üzere Üniversitede çeşitli etkinlikler düzenlediklerini, CO2 emisyonu ve Obeziteye karşı aktif hareketli bir yaşam tarzı konulu bilgilendirme ve farkındalık oluşturma etkinlikleri yapıldığının altını çizdi. Özellikle ‘Otomobilsiz Yaşam’, aynı güzergahta ortak bir aracın kullanılması, Toplu ulaşım ile elektrikli araç kullanımın teşvik edilmesi ile Bisiklet yollarının yapılması, kiralık bisiklet kullanımının artırılması gibi önemi konularda bilgilendirme ve farkındalık oluşturmak amacıyla yıl içinde de bilgilendirme faaliyetlerinin başta okullar olmak üzere her alanda farkındalık oluşturmaya devam edeceklerini belirtti. Van Yüzüncü Yıl Üniversitemizde güvenli bisiklet sürüşüyle ilgili eğitimler ve farkındalık oluşturması, İlk ve orta okullar ile Liselerde çocuklarımız için hem Bisiklet hem de güvenli scooter, E-Scooter, moped, hoverboard, kullanımının yaygınlaştırılması için eğitimlere de ara vermeden BİYOÇAD olarak devam edeceklerini vurguladı. Avrupa Hareketlilik Haftası kapsamında tüm Vanlıların başta Van Gölü kıyısında sağlıklı yaşam için ‘Birlikte Yürüyelim’ ile başlatılan yürüyüşlerin yıl içinde düzenli olarak özelikle sabah erken saatlerde ve akşam gün batımına doğru yürüyüşlerin devam edeceğini, özellikle sabah namazı için insanların evlerinden Mimar Sinan’ın Van’daki eseri olan Tarihi Hüsrev Paşa Camisine Van Kalesi yolunda yürüyüşün bir yaşam tarzı olmasını hedeflediklerin altını çizdi.”
16-22 Eylül 2019 tarihleri arasında bir hafta boyunca ‘Birlikte Yürüyelim’ sloganıyla İskele Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi, Fen ve Sosyal Bilimler Proje Okulu, Zeve İlk ve Orta Okulu öğrencileri, öğretmenleri ve velileri ile Avrupa Hareketlilik Haftası (European Mobility Week)’nda konferanslar ve konferansların ardında ‘cadde ve sokakların yayalaştırılması’, ‘otomobilsiz yaşam’ ve ‘sağlık yaşam için günde en az 10 bin adım’ çerçevesinde geniş katılımlı yürüyüşler yapıldı ve bisikletler pedallandı. “Özellikle sağlık ve mutlu bir yaşam için günde en az 30 dakika düzenli ve toplamda en az 10 bin adım atan insanların beyinlerinin güçlendiği, görme gücünün arttığı, kemik ve eklemlerin sağlamlaştığı, kasların güçlendiği ve esnekliğinin arttığı, sindirim, solunum, sinir ve boşaltım sistemlerinin düzenlendiği, karaciğer, mide, pankreas ve böbreklerin daha mükemmel çalıştığı, akciğer kapasitesinin arttığı, kalp ve damar hastalıklarının azaldığı ve obezite, şeker hastalığı, tansiyon ile diğer günümüz hastalıklarına karşı çok ciddi bir mücadele yapıldığının altını çizen özgökçe tüm hafta boyunca desteklerinden ve katkılarından dolayı vefalı ve kadirşinas halkımıza minnettarız” dedi.